AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER

ФОРУМ ЗА ПОРОДАТА АМЕРИКАНСКИ СТАФОРДШИР ТЕРИЕР
 
ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 ГРАНИЦИТЕ НА ПОБЕДАТА: ТАЙНИТЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО В РИНГА

Go down 
АвторСъобщение
VESELA
Admin
avatar

Брой мнения : 45
Join date : 26.09.2010
Age : 33
Местожителство : Бургас

ПисанеЗаглавие: ГРАНИЦИТЕ НА ПОБЕДАТА: ТАЙНИТЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО В РИНГА   Вто 22 Ное 2011, 13:52

THE WINNING EDGE: SHOW RING SECRETS

ГРАНИЦИТЕ НА ПОБЕДАТА: ТАЙНИТЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО В РИНГА


by George G. Alston with Connie Vanacore

Превод ТатянаУвод.
Тази книга е написана за професионалисти, които имат известен опит в хедлинга. Информацията в книгата е резултат от 40-годишния ми опит като професионален хендлер. Хедлингът е спорт, в който любителят излиза срещу професионалиста. Вие се състезавате с човек, за когото хедлингът е начин на преживяване, който е отделил няколко години за изглаждането на това майсторство... И вие двамата се състезавате на един ринг и получавате еднакви награди... Как да победим? Или поне да го настигнем?
Експертът съди само това, което вижда на ринга. АКС дава около 1,5 минути за куче. Експертът не може да чака и да прави изводи. Той съди само това, което вижда. Ако вие покажете не това, което очаква експертът, вие ще загубите. Затова трябва да се учите. От вас се иска много работа, практика и преданост към работата.
Професионалистите не са родени с рингов повод в ръцете. Та това не е естествено – да се бяга в кръг и в дъжд, и в сняг, и в кал, облечен с костюм и вратовръзка...
Любителите имат огромно преимущество пред професионалистите. Обикновено те имат едно куче за показ, затова имат време, за да тренират кучето, да го вкарат в кондиция, да изучат слабите и силните му страни и да практикуват показа в различни условия. Затова, като попаднат на ринга, те не очакват изненади.

1.СЪВЪРШЕНЯТ ХЕНДЛЕР

НЕВИДИМОСТ


Как е възможно това? Ако вие докато минавате покрай ринга чуете шепот: „Това е добър хендлер. Виж как работи!”, това не е толкова добър хендлер, колкото изглежда. Хендлерът трябва да се разтвори в сянката, на фона, като едновременно показва кучето напред с минимални движения. Експертът трябва да мисли, че кучето прави всичко само. Ако вие знаете всички движения, които ще накарат кучето да покаже себе си, вие ще бъдете невидим.
Добрият хендлер не се суети: постоянно да закача кучето, да се движи около него, да поправя положението му, да блъска, дърпа, щрака ... с което отвлича вниманието на експерта от кучето.
Добрият хендлер не трябва постоянно да се усмихва или да говори с експерта, за да привлече вниманието му. Експертите ненавиждат хендлери, които даже с очи умоляват за победа.
Невидимостта включва и умението да се облича правилно. Дамите не трябва да привличат внимание с блузки с широко деколте, под която нямат бельо. Не може да се обличате с ярки дрехи, които отвличат вниманието от кучето. Мъжете трябва да са облечени консервативно. От друга страна, не носете дрехи, на фона на които кучето се губи. Ако имате черно куче, не трябва да се обличате в черно. Цветът на дрехите трябва да е в тон с кучето и леко да го подчертава.

Мъжете са облечени с ризи и вратовръзки.Дрехите леко подчертават, но не контрастират.ХУДОЖНИК
Когато показвате куче на ринга, вие сте художник. Вие създавате картина, обикновено неестествена, тъй като трябва да покажете най-добрите страни на кучето и да скриете недостатъците му. Вие се опитвате нещо да продадете на експерта. Естествено, трябва да познавате отлично кучето си. Експертът трябва да види това, което вие се опитвате да му покажете.
Единствената разлика между художника и хендлера е в това, че първият твори веднъж завинаги, а вторият е длъжен да повтаря творението си много пъти. Веднъж лапите на кучето ви ще се разпълзят настрани – пропуск – професионалистът ще ви победи! Няма никакво вълшебство в това винаги да слагате идеално кучето си. Това са само труд, усилия, търпение! Струва ми се, че в последно време хендлерите губят търпение. Не искат да спечелят веднага, без да изучават този спорт, без да изучават породата и без тренировки на кучето и без то да бъде в кондиция. Тогава победата ще бъде случайна.Хендлерът държи главата на кучето като произведение на изкуството.ГОРДОСТ

За да покаже идеално кучето си, хендлерът трябва да вярва в него. Вие трябва да изпитвате гордост за кучето си, да се отнасяте с уважение към него и да демонстрирате на експерта гордостта. Също както художникът се гордее с творбата си, вие трябва с гордост да показвате кучето, все едно това е най-хубавото животно на земята и вие правите услуга на експерта, като му позволявате да се докосне до тази ценност по време на огледа.
Хендлерите, които се отнасят лошо с кучетата, дърпат ги, хващат ги за муцуната, крещят им – това е парче месо. Когато вие показвате кучето, вие трябва да се отнасяте с него като със скъп порцелан.

2. КАК ДА НАПРАВИМ ШОУ-КУЧЕ

Шоу-кучетата се правят, те не се раждат такива. За кучето не е естествено да обича да бяга в кръг, да стои неподвижно, да търпи странни хора, които го опипват навсякъде. Кучето трябва да се научи да обича това, да се научи да бъде щастливо на ринга, да се научи да живее заради момента, когато се появява ринговия повод и настъпва момента да играе шоу-куче. Кучетата приличат на хората. Ако нещо им харесва, те го правят с ентусиазъм. Ако не – кучетата ще се постараят по всякакви начини да избягнат това. На някои се падат добри учители, които учат ученика си на най-доброто, и ученикът се старае да се отблагодари на учителя. Вие трябва да научите кучето да се наслаждава на процеса.

ГЕНЕТИКА

Струва ми се, не е необходимо да се повтаря това, но наистина много кучета с големи недостатъци се появяват на ринга. Стопаните просто губят време и пари. Вземете това куче вкъщи, обичайте го, и ако наистина сте заинтересовани от изложба на куче, купете си хубаво куче. Изучавайте породата си. Кучето не може да бъде идеално, но поне не трябва да има големи недостатъци. Експертът не може толкова подробно да знае породата, но даже най-лошите от тях ще видят кравешката стойка, липсата на зъби, жълти очи и т.н. изложбите на кучета са създавани за показване на породния фонд. Не губете време за показване на куче, което има големи недостатъци, даже ако не са видни с просто око. Тези недостатъци задължително ще се проявят в развъждането, репутацията ви ще е подронена. Нали общата идея е да се подобрява породата. Бъдете честни със себе си. Трябва да наблюдавате как расте кучето и се променя, трябва да знаете линиите му.
Освен добрият екстериор, кучето трябва да има добър темперамент. Животът на шоу-кучето е достатъчно сложен и нестабилното куче няма да издържи дълго на това темпо. Естествено, това зависи от развъдчиците и стопаните, дали ще се развъждат кучета със здрав дух и тяло. Ако хората не са честни, този спорт няма да просъществува дълго.

ЗДРАВЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

здравето на кучето започва от появата му в дома ви. Ако вие сте настроени за победа, вие трябва да забележите кога вашето куче не е добре и трябва да имате добър ветеринар.

КОНДИЦИРАНЕ НА КОЗИНАТА

Водата ражда козина. Чистата козина расте. Мръсната козина умира.
Има милион най-различни шампоани. За ежедневно ползване е подходящ шампоан, който отговаря на естествения баланс на рН, т.е. 5,5-7,2. Кожата на кучето е най-алкална сред млекопитаещите, включително и човека.
Подготовка на козината
Избирайте балсам, като се ориентирате според породата си.
Има и общи препоръки:
1. Някои балсами омекотяват козината.
2. Съдържа силикон – чупи козината.
3. Балсамът съдържа восък, това може да предизвика пърхот.
4. Изобщо не е задължително да се използва най-скъпия шампоан.
По-скоро ще ви се наложи да експериментирате много, за да намерите подходящо средство за вашето куче. Не го правете преди изложбата! Също така вие трябва да използвате различни средства в различни условия: дали е лято или зима, горещина или студ, дъжд, открито/закрито помещение. Някои използват много балсам, това води до насичане на козината или пък тя става мазна.
Разресване
ежедневното разресване с масажьор стимулира и спомага растежа на козината при кучетата със средна дължина на козината. Обаче трябва да сме внимателни, ако кучето има дълга козина, особено копринена. Трябва да знаете как да се грижите за козината на кучето си и определената порода. Грумингът трябва да е отпускащ и да доставя удоволствие на вас и кучето.
Козината расте отвътре навън, затова без надлежното хранене, оптималното здраве и физическо натоварване няма да изглежда добре.

ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ

Шоу-кучето е длъжно да бъде в добра физическа форма. Лежането по цял ден на дивана изобщо не спомага за това. Добрата кондиция означава „твърд, като камък”. Някои изглеждат така по природа, а някои трябва да работят над формата си. Кучетата, които по природа не са активни, трябва да получават допълнително принудително натоварване. Но никакви принудителни натоварвания до две годишна възраст!
Кученцата трябва да имат възможност да играят толкова, колкото искат, на големи територии, за да разтегнат крайниците си и да бягат с максималната скорост, на която са способни. Но без принуждения!
Хвърляне на топче или фризби е добре до момента, когато забележите, че кучето се е уморило. Тогава приключвайте. Преди да навърши 2 години, кучето не трябва да бъде принуждавано да бяга с вас (при бягане в тръс) или на „пътека”. За някои породи дори 2 години е рано. Всичко, което ще направите, е да претоварите раменете и да „разбиете” китките. Когато започнете да давате на кучето принудително натоварване (бягане в лек тръс с вас), продължавайте дотогава, докато кучето се умори, не е важно дали сте минали 1,5 км или 300 м. Ако кучето се натоварва повече от нивото му на „комфортна издръжливост”, мускулите в края на краищата ще се оформят неправилно по време на движение, като компенсират умората. Кучето ви ще запомни този негативен образец на движение и ще го пренесе на ринга, а този негатив практически не може да се поправи.
Стройте постепенно, за да може всеки път да правите все повече, но винаги при естествено движение. Разходките са по-добри, отколкото галопа. Ако вие стоите път, вие ще го строите всеки ден, не е важно дали вървите преди машината или карате валяк, или копаете. За възстановяването на мускулите са необходими 24 часа. Бодибилдерите не правят еднакви упражнения с тежест всеки ден, те сменят групата мускули за натоварване. Също така кучето трябва да си почива след голямо натоварване, като на следващия ден се сменя вида дейност.
Кучетата, оставени сами на себе си, няма да си дават физическо натоварване. Повечето от тях ще спят или ще седят, ще наблюдават катеричките, но няма да ги гонят! Всички шоу-кучета трябва да имат добра мускулатура. Правилните физически натоварвания ще стимулират кръвообращението и ще спомагат растежа на козината. По този начин всичко е взаимосвързано.
За да постигнете летящ тръс, трябва да се занимавате всеки ден.

«БУТОНИ» НА ВАШЕТО КУЧЕ

От самото детство на кучето вие трябва да наблюдавате на какво най-добре реагира то. На някои кучета им харесва, когато ги чешат зад ушите. Ако вие искате да накарате кучето да направи нещо, почешете го малко зад ушите и го ободрете. Кариерата на най-известното куче порода боксер напълно се промени. Нищо не го интересуваше, ушите и опашката са отпуснати. Вече бяха решили да го върнат вкъщи. Съвсем случайно внуците на хендлера оставили на двора малка гумена топчица. Ядосаният хендлер ритвал с крак топчето. Боксерът опънал повода, наострил уши, вирнал опашката и застинал. От този момент той е спечелил 125 BIS.
Практиката на използване на метода на свободната стойка за лакомство (free-baiting) при лабрадорите в САЩ започнала от момента, когато хендлерът на известен лабрадор от Великобритания започнал да прави това. Лабрадорът Сам имал великолепна предница и много обичал кучешките лакомства, естествената стойка е била великолепна. Оттогава другите хендлери започнали също да поставят кучетата си така, въпреки че понякога кучетата не изглеждали по най-добрия начин в такава стойка.
Преди много години поставяли кучетата от порода коли в механична стойка, докато не се появило едно коли. То изглеждало за милион долара докато някой не го докоснел с ръце. Опашката му падала, ушите му ставали като на прилеп. Хендлерът му бил отчаян. Веднъж към масата за груминг се приближил мъж със свитък. Колито оживяло! Това се случило в Канада и във свитъка имало месо от лос. Оттогава за колито се поръчвало месо от лос, а стойката била baiting.
Търсенето на „бутони” може да продължи с месеци, а може и години. Понякога това става случайно, като в описаните случаи. И тук любителите – хендлери имат предимство: те имат повече възможности да наблюдават кучето.
„Бутоните” ще бъдат решение на много проблеми. Например, кучето ви не обича, когато му гледат зъбите. Намерете начин да съвместите този процес с приятни емоции. Възможно, ще ви помогне лакомство или просто трябва да му почешете брадата. Накрая го похвалете, дайте му лакомство. Не очаквайте, че резултатът ще е на следващата сутрин. Ще минат седмици, но в края на краищата, когато кучето види експерта, който приближава за оглед, песът ще е сигурен, че ще последва похвала. Тренировката дава способност да изпълнява нещо правилно, при това всеки следващ път. Ученето е средство да се мотивира кучето да прави това, което вие искате, при това щастливо и последователно. За да тренирате и обучавате, ние трябва добре да познавате кучето си.


Примери на baiting
НАЗАД, КЪМ ОСНОВИТЕ!

ФИЗИЧЕСКА ФОРМА НА ЧОВЕКА

Трябва да се признае, че хората са слаби същества, преборвани от болести. Естествено, тези болести ще повлияят на представянето на кучето на ринга.
За да представите добре кучето, самите вие трябва да сте в добра физическа форма. Естествено, вие трябва да подбирате породата така, че да можете да я представяте. Трябва да оцените физическата си форма, както и да знаете, че на самия вас ще са необходими тренировки. Тренировката с кучето е прекрасен начин да се поддържа форма. Например, при изпълняването на движението напред-назад (gaiting – гейтинг), ако кучето е предоставено на себе си, то ще се движи според природния си ритъм. Обаче, вие трябва да се движите като команда – в това е тайната на това упражнение. Това не означава, че вие трябва да се адаптирате към скоростта на кучето, особено, ако в собствения си ритъм то не се показва добре. Трябва да се намери такъм ритъм, при който вие двамата ще изглеждате добре. Това се постига с практика, трябва да тренирате не само вкъщи, но и в реални условия (на ринга). Най-ценната и удобна практика е при наличието на огледало, видеозапис или друг човек, който да наблюдава вашите движения и да ви поправя при необходимост.


Не изглеждат ли великолепно заедно?

КАТО ВЛИЗАТЕ В РИНГА

Влизането в ринга е първата стъпка. Много често за новаците това е първата загуба. Вие трябва да знаете със сигурност кога ще влезете в ринга, да не губите време и да знаете, че трябва да поставите кучето за 10 секунди. Повечето новаци мислят, че нещо не правят правилно и постоянно играят с кучето. Ако вие понаблюдавате новак, ще забележите, че той винаги прави много излишни движения. На него му се струва, че трябва да премести крайник, да вземе ринговия повод в другата си ръка и т.н. На практика, пред очите на експерта се получава суета.
Когато вие с кучето правите първия кръг във възрастовия си клас, оставете малко място пред себе си, за да имате възможност да поставите кучето. Разстоянието до другото куче трябва да бъде 90 см. Преди да се опитате да коригирате нещо, вижте кучето. Възможно е кучето в свободна стойка да стои почти великолепно. Едва тогава поправете малко едната или двете лапи. Ако вие след движение спрете рязко, мога да ви гарантирам, че кучето ви е изгубило баланс и ще ви се наложи да го поставите напълно механично. Естествената стойка се получава най-добре след движение. Ако вие позволите на кучето да преминава от движение в свободна стойка, няма да ви се наложи постоянно да го занимавате, за да го поставите. Кучето ви ще изглежда по-добре, ще се чувства по-добре.1. stacking
2. gaiting на къс повод
3. груминг с гръб към експерта

С РИНГОВ ПОВОД ИЛИ БЕЗ

Някои породи, предимно от спортните групи, се поставят в стойка без рингов повод. Обаче, понякога експертите молят да се остави кучето с рингов повод. Слушайте инструкциите на експерта и ги следвайте. Сетерите, някои шпаньоли са в стойка без рингов повод, а пойнтерите, веймаранерите и т.н. имат възможност да се показват както с рингов повод, така и без него (зависи от предпочитанията на хендлера). Ако при вашата порода има предпочитание да се сваля ринговия повод, тренирайте именно така, за да не се суетите постоянно, като мислите дали да свалите ринговия повод или не. Един от навиците, които ви е необходим, това е способността да навивате края на ринговия повод в юмрука си. Краят на ринговия повод никога не трябва да виси свободно от ръката ви! Само немската овчарка се представя с пълната дължина на ринговия повод. Вие можете да контролирате скоростта на кучето и положението на ринговия повод като го навивате или отпускате. Вероятно, вие ще изберете къса дължина за изпълнението на gaiting (движение напред/назад) и по-голяма дължина за изпълнението на бягане в кръг. Докато не сте напълно сигурен в реакцията на кучето, не изпълнявайте gaiting със свободен рингов повод с дължина 1,8 м. Вероятно, това изглежда необикновено и интересно при някои хендлери, но никога не копирайте начините само защото при друг хендлер този начин изглежда добре. За любителя е добре да знае и умее да практикува основите. Най-добрата дължина на ринговия повод е тази, с помощта на която вие можете да контролирате кучето. Пробвайте различни рингови поводи от различен материал, за да разберете кой подхожда за вашето куче. Професионалистите имат цял кашон с рингови поводи и използват различни в различните условия. На някои кучета им харесва звъненето на верижката, други пък го ненавиждат. Какъвто и да е рингов повод да сложите, по време на представянето вие ще го свалите. По време на първата стойка не сваляйте ринговия повод (онези породи, които са в стойка без рингов повод), но го свалете, ако експертът веднага започне да оглежда подробно кучето в редицата преди движението в кръг.
Трябва да знаете всички движения и намерения на експерта, като гледате породата, която той съди преди вашата.
Ако трябва ринговият повод да се свали, сложете го пред муцуната на кучето, за да може във всеки момент да го вземете. Това е особено важно за онези, които не трябва да губят контрол над кучето. Не е необходимо да се сваля ринговия повод от малко кученце, без значение от породата му. Не сваляйте ринговия повод докато не поставите кучето в стойка.

STACKING – СТОЙКА (механична)

Не е необходимо на ринга постоянно да държите кучето в стойка, особено когато броят на кучетата във вашия клас е голям. Ако вие сте решили да направите малък груминг на кучето, обърнете се с гръб към експерта и срешете кучето така, че експертът да не види това.
Когато до вашата експертиза остават 2-3 кучета, започвайте да повишавате нивото на ентусиазъм у кучето. Подгответе себе си и кучето за експертиза. Когато огледът започне, поставете кучето толкова идеално, колкото можете. Не е важно дали оглеждат вашето куче на маса или на пода, експертът в този момент трябва да види най-доброто у него.
Не закачайте кучето, когато сте го поставили в стойка. Ако експертът е преместил крайниците на кучето, не си и помисляйте да ги върнете в изходното положение. Това, което вижда експертът, и това, което виждате вие, може диаметрално да се различава. Най-постоянната грешка на любителите е поставянето на задните крайници прекалено назад, което лишава кучето от баланс. Ако експертът е прибрал задните крайници, той ви прави услуга, като се старае да покаже вашето куче в по-изгодна светлина. Ако вие поправите това, което експертът е направил, той ще си помисли, че вие сте глупак и ще ви отпише. Учудващо е колко много хендлери оскърбяват експертите, като сменят положението на кучето.

GAITING – ДВИЖЕНИЕ НАПРЕД И НАЗАД
(по права линия или в триъгълник)

След огледа на кучето в стойка вие ще изпълнявате gaiting по образец, който ще ви бъде предложен от експерта (обикновено същия, както и при останалите участници). Ако експертът моли всички да се движат в триъгълник, не проявявайте смелост да нарушавате рутината и да се движите по друг начин. Това ще отвлече експерта, а вие ще изглеждате глупак.
Индивидуалният gaiting, вероятно, е най-важното упражнение. Вие трябва да се научите да се движите по права линия, ръката ви държи ринговия повод в равно положение и на разстояние от тялото. Вие трябва да се научите да фиксирате китката си така, че ръката ви да не се движи в различни посоки, а да бъде стабилно в едно положение. Всяко движение напред на ръката ви ще се отразява на кучето, а то, на свой ред, ще се чувства играчка йо-йо и ще бяга неравно.
Вие трябва да практикувате да бягате по права линия, ръката ви трябва да бъде успоредна на земята. Можете да вземете ринговия повод и да вържете камък, а не да бягате през цялото време с кучето. В този случай тренирате вие. Минувачите, най-вероятно, ще повдигат вежди, но не им обръщайте внимание. Те ще помислят, че като сте си купили куче, вие за пореден път сте полудял. Трябва да се научите да бягате без завързан камък на края на ринговия повод. Когато се научите, пробвайте да изпълните това упражнение с кучето. Веднага ще забележите разликата между вашите движения и кучето.

Правилно:


Неправилно: ръката е прекалено нагоре и краят на ринговия повод свободно се клати


в началото на движението ринговият повод е перпендикулярен на ръката, при набиране на скорост – същото положение положение. Ринговият повод не трябва да "скача" в ръката


тялото (торсът) трябва да е леко обърнато към кучето. Хендлерът със сетера правилно го показва.


BAITING – СТОЙКА
(свободна, за лакомство)

Когато завършите gaiting, трябва по ВСЯКАКЪВ начин да привлечете вниманието на кучето и „да го приготвите в бойна готовност”. Можете да използвате в тази стойка парче черен дроб, кренвирш, топче, всичко, което активира вашето куче. Без фанатизъм, обаче...
Не пълнете устата на кучето с лакомства в момента, в който експертът се кани да огледа главата. Експертите не обичат, когато кучетата скачат и се мотаят наоколо в старанието си да получат лакомство и не могат да бъдат огледани.
Не се мъчете да излъжете експерта, като не му показвате предницата (а тя не е хубава). Именно предницата ще се постарае първо да огледа. Ако има недостатъци, оставете ги на мира и се концентрирайте върху достойнствата.
Важно! Не заставайте между кучето и експерта, т.е. на пътя на огледа! Това нервира експерта.ИЗБОР НА ПОБЕДИТЕЛ

Сега можете да се отпуснете или най-активно да представяте кучето. Всичко зависи от размерите на класа. В края на огледа започва избора. В класовете с малък брой кучета редът може да не се нарушава. А в големите класове експертите използват различни методи на сортиране. Някои „издърпват” най-добрите, а освобождават останалите. Някои делят класа наполовина, а участниците дълго мислят, към коя половина принадлежат. Някои, за да объркат окончателно участниците, изтеглят част от тях в средата, а останалите стоят в кръга, като пак не знаят в коя част са щастливците. Някои подреждат кучетата от най-доброто към най-лошото, даже ако в класа има 50 кучета.
На общите изложби обикновено „освобождават” част от участниците, а от останалите избират най-добрия.
На многопородните се стараят да държат всички участници в ринга, даже ако е очевидно, че някой е изгубил.
Вие трябва активно да продължавате да представяте кучето, ако сте останал в ринга. Ако е очевидно, че експертът не се е заинтересувал от вашето куче, няма причини да работите на предел. Оставете силите си за другия път.
Помнете, че решението се взема накрая. Даже ако експертът вече има предположение за победителя, последното близко сравнение може рязко да го промени. Не грешете! Всичко се случва: и кучето може да закуца, например... Всичко може да промени съдбата ви. Бъдете готови!!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://amstaff.bulgarianforum.net
VESELA
Admin
avatar

Брой мнения : 45
Join date : 26.09.2010
Age : 33
Местожителство : Бургас

ПисанеЗаглавие: Re: ГРАНИЦИТЕ НА ПОБЕДАТА: ТАЙНИТЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО В РИНГА   Вто 22 Ное 2011, 13:59

ОБИДИЪНС (послушание) И ШОУ ПРЕДСТАВЯНЕ В РИНГА

Много от хората се интересуват дали дресировката за обидиънс може да попречи на навиците за представяне в ринга и обратното.
На практика, куче, преминало тренировка за обидиънс, се представя добре на ринга, а мъдрото на ринга куче добре трансформира качествата си в обидиънс.
За да изпълнява кучето добре едновременно командите за обидиънс и представяне в ринга, хендлерът трябва ясно да разграничава тези понятия за кучето. Кучето трябва да разбира, че това са различни видове дейности и за тях трябва различна техника.

ТРЕНИРОВКА ЗА ОБИДИЪНС (ПОСЛУШАНИЕ)

Времето и мястото на тренировката трябва да имат определена атмосфера, различна от другите видове дейности. Използвайте за тренировките други пособия. В обидиънса (послушанието) има част команди, които се използват в шоу-представянето, а има и такива, които никога не се използват. Кучето трябва да се научи да ги различава.
Основните команди в послушанието: Към мен! Седни! Легни! Стой!
Командата „Стой!” е удобна в шоу-представянето. Например, когато експертът оглежда кучето и то трябва да стои неподвижно.
Най-големият проблем, с който могат да се сблъскат хендлерите на кучета, обучени на послушание, това е изпълняването на gaiting. Ако кучето не е обучено да разграничава понятията представяне в ринга и послушание, то ще изпълнява gaiting по правилата на послушанието. Тоест ще бяга редом до крака на хендлера. Някои инструктори по послушание учат кучетата да се движат редом, при това кучето постоянно гледа инструктора. Ето този начин със сигурност ще попречи на представянето в ринга. А навиците, както знаете, трудно се разрушават (както лошите, така и добрите).
Още един проблем, който може да попречи на представянето в ринга: кучето по послушание е научено да сяда всеки път, когато хендлерът спре. Тоест в края на gaiting вие приближавате експерта и кучето сяда. В този случай вие можете да научите кучето да стои в края на gaiting. Тоест изпълнявате gaiting по образец на представяне в ринга и в края давате команда „стой!”.

ЗАНЯТИЯ ПО ОБИДИЪНС (ПОСЛУШАНИЕ)

Когато изберете площадка за послушание, кажете на инструктора, какво очаквате от занятията: просто послушно куче, определени команди, за да участвате на изложби и т.н. Това е много важно, особено сега, когато хората са настроени негативно по отношение на кучета, за да може кучето да ви слуша в града, в социума. По тези причини обидиънсът (послушанието) не е нищо друго, освен допълнителен плюс за вашето куче.
Желателно е, тези занятия да бъдат групови, а не индивидуални тренировки, тъй като кучето ще свиква с обществото на други кучета и ще му бъде по-лесно на изложбите. Също така, кучето ще свикне да чака, когато другите кучета изпълняват индивидуални упражнения.

НА РЕД! (РЕДОМ!)

Когато започнете да се занимавате с послушание, кучето много време ще бъде в положение „на ред!”. Вие ще практикувате тези упражнения вкъщи. Следете дали по време на това упражнение вие с кучето сте се движели по права линия (по същия начин, както и при изпълнението на gaiting в ринга).
Обърнете внимание, че по време на тренировките за представяне в шоу, вие трябва да използвате онзи рингов повод, който използвате на ринга. В никакъв случай не го използвайте при занятията по послушание.

ТРЕНИРОВКИтакова представяне са необходими няколко месеца тренировки

ТРЕНИРОВКА ЗА ДВАМА

Тренировката се дели на две части: тренировка за кучето и тренировка за вас. Вие можете да тренирате кучето без значение от възрастта му: било то малко кученце или куче на 4-5 години. Шоу-тренировката е процес, подобен на тренировката за Послушание, търсене на хора и т.н. Вие използвате метода на поощрения. Колкото по-малко е негативното, толкова е по-добре. Вероятно, на тренировката ще има доста случаи, когато трябва да се приложи негатив, но такъв начин трябва да бъде използван само за най-сериозните случаи. В никакъв случай не използвайте лакомство като мотивация. Любовта трябва да е поощрението, а не парче черен дроб.
В идеалния случай, първата тренировка трябва да бъде на възраст между 6 и 12 седмици. Не трябва да се тренира през периода на смяна на зъбите! Това е периодът от 12 седмици до 6-9 месеца, в зависимост от породата. Вие можете да ходите с кученцето със свободен рингов повод, но това е всичко! Причината за неприлагането на сила (в този случай тренировката подразбира подтикване към действие) – това е смяната на зъби и липсата на необходимото внимание от страна на кученцето. Няма последователност в действията му. Зъбите го болят, лимфните възли са увеличени и т.н. Помнете: вашата цел е да направите изложбата забавна за кучето!
Тренировката включва не само работа с кучето, stacking, gaiting, но също така опознаване на кучето. По същия начин, както вие изучавате какво обича и не обича човека, който живее с вас, така трябва да опознаете кучето си. Ако искате да направите изложбата забавна за кучето, трябва да знаете, че ако първия път на ринга влачите кученцето с ринговия повод, вие ще разрушите целта си.
Тренировките трябва да са кратки. Никога повече от 10 минути наведнъж! Вие можете да направите 2 кратки сесии за един ден. Гарантирам, че в реалния живот вие няма да представяте кучето си повече от 10 минути! Ако тренирате повече от 10 минути, вие не постъпвате правилно. Вие не се отпускане, нито кучето се отпуска.
Шоу-представянето, основно, се състои от 2 елемента: gaiting и stacking. Вие можете да учите кучето на gaiting 5 мин., а на stacking - 2 мин. Но най-сложното да кучето е да разбере прехода от единия елемент към другия. Не обединявайте двата елемента докато кучето не се научи поотделно.

STACKING

В стойка трябва да приучите кучето към ръцете си на тялото му, към преместване на краката му и към поставянето им в неудобно положение. Кучето трябва да се научи, че вие ще държите главата му в неудобно положение и то трябва да се научи да обича това. Вие трябва да преминете през тези упражнения, и ако кучето ги приеме и ги изпълнява правилно, вие трябва добре да го похвалите. Ако кучето не изпълнява упражнението, не казвайте нищо. Просто игнорирайте реакцията и повторете упражнението. След известно време кучето ще разбере, че ако упражнението е изпълнено правилно, ще има любов и похвала. Ако не – кучето ще бъде игнорирано. Този начин е по-продължителен, но действа. Основите на тренировката са началото на кариерата на кучето и трябва да носи удоволствие.
В идеалния случай трябва да приучите кучето към стойка до 12 седмици. Кученцата бързо се учат на възраст от 9 до 12 седмици. Няколко минути на масата и на земята в ранна възраст ще се запомнят и прилагат в по-късна възраст.
Кучето трябва спокойно да възприема факта, че главата ще се държи, а зъбите ще се оглеждат. Отначало приучете кучето към това сами, след това трябва някой друг да оглежда зъбите. Ако кучето възразява, не се борете с него. Ослабете хватката си така, че само пръстите да държат муцуната. Вторият човек трябва да даде лакомство след огледа. Практикувайте стойка пред огледало.
Поставяйте кучето така, че на вас да е по-удобно. Ако ръстът ви е 155 см, ще ви е значително по-трудно да поставите мастиф в правилна механична стойка. Вие трябва да научите кучето само да застава на стойка. Вие можете да поставяте кучето в свободна стойка, като го „въвеждате” в тази стойка, тоест в края на движението. НО грешката, която повечето хендлери правят, е постоянната смяна на положението на кучето.
Куче, което постоянно престъпва, сменя положението, трябва да бъде добре хванато за муцуната. Когато главата е в това положение, кучето ще изгуби баланс, ако се помъчи да мръдне. Тъй като това е неудобно за кучето, то, в крайна сметка, ще стигне до извода, че трябва да стои на място.
Когато поставяте кучето в стойка, винаги контролирайте главата: като придържате главата за челюстта или като държите ринговия повод под ушите. Когато поставяте крайниците, не отпускайте главата, иначе кучето бързо ще смени положението си, и ще ни се наложи да започнете отначало. Кучето ще се научи в стойка много по-бързо, ако всеки път сте последователен в движенията си: фиксирате главата, поставяте крайниците, вдигате опашката.приучаване към стойка на маса – кученце английски кокер на възраст 6 седмициприучаване на ирландски сетер към стой на улицата, където няма тълпа и кучето се чувства свободно

GAITING

Тренировките gaiting със свободен рингов повод трябва да се започнат едновременно със stacking, но не по време на един и същ урок!!! Тоест трябва да се започне на възраст 12 седмици.
Отначало кученцето трябва да свикне с каишката, след което трябва да се приучи към повод, като се отвлича с игра, при това се придвижвате в различни посоки, за да може кученцето да свикне с теглото на повода. Отначало трябва да са леки. Не трябва кученцето да се влачи и дърпа за повода!
След смяната на зъбите вие можете да приучите кученцето да се движи с рингов повод в нужното темпо с помощта на кратки резки движения.
Първите упражнения по gaiting трябва винаги да се изпълняват със свободен рингов повод! Позитив! Не е важно каква е породата. Не трябва ринговият повод постоянно да се опъва. Това трябва да е серия от опъни, малки корекции.
Опъването може да бъде рязко само в този момент, когато кучето се опитва напълно да излезе от контрол. Обаче, броят такива корекции трябва да е минимален. Никога не дърпайте кучето, което изостава, това ще доведе до това, че то ще изостава още повече. Поощрете го с похвала или лакомство. Вие ще постигнете по-големи резултати, ако дължината на ринговия повод е къса, а натискането с ръка – твърдо. Ако кучето скача безспирно около вас и ринговият повод е направил примка около главата, при кратко и твърдо опъване ринговият повод бързо ще застане на мястото си без вашата намеса и допълнителни команди.
Когато видите професионалист на ринга, такова е усещането, че той нищо не прави, просто леко си движи ръката, като прави вълна на ринговия повод. Кучето отговаря на действията, като си спомня тренировката и метода на корекция „дръпнал (опъване) – пуснал”.

ОСНОВИ

За да се побеждава, трябва отлично да се познават основите. Постоянно да се връщате към тях, да ги повтаряте, за да може, в крайна сметка, да ги забравите. Тоест вие трябва да знаете основите наизуст, за да не се концентрирате върху тях. Даже когато вие ги знаете добре, вие ще разберете, че трябва да се върнете към тях и да засилите било то корекцията на лоши навици или тренировката на основите, за да станат втора природа.

ИЗЛОЖБА НА КУЧЕТА – ТОВА Е ЗАБАВЛЕНИЕ

Така трябва да е за кучетата. Колкото от кучетата, които влизат в ринга, се крият? Вие трябва да ги научите да обичат ринга. Ако вие не направите това, едва ли ще победите. Когато дойде времето да се избира най-добрия от най-добрите, само личността на кучето и неговите шоу-способности ще го отличи сред останалите.
Повечето хендлери биха казали, че е по-добре да имаш добро шоу-куче, отколкото куче с добър екстериор. За това има 2 причини. Когато вие губите и имате куче с добър екстериор, това е наистина голям удар. Когато вие печелите със средно куче, което е добро шоу-куче, макар и не е идеален представител на породата, това кара хендлерът да се гордее, тъй като именно той има талант да получи най-доброто от това куче.
Кучето трябва ви дърпа към ринга, а не от ринга. Много от неопитните стопани имат куче, които се представят добре, когато се движат от ринга, а не към ринга или в ринга. Това са само резултати от лоша тренировка. Вижте кучетата на BIS.
Победителите са щастливи, но нали не са се родили такива. Това е все едно да опитате миди или омари, например. Вие можете да си представите човека, който за пръв път е открил мида и я е изял сурова? Това е бил човек с характер! Спомнете си как сте опитали миди. Вие сте разбрали вкуса й, а някои никога не са ги опитвали. Ако вие направите представянето забавно за кучето, ще получавате удовлетворение от представянето на победител.

ПРЕХОД ОТ STACKING КЪМ GAITING

Когато кучето се научи да застава в стойка и да изпълнява gaiting в различни сесии в течение на 2-4 седмици, вие можете бавно да сближавате двете сесии, като правите почивката между тях все по-кратка и по-кратка. В крайна сметка, кучето ще може да премине от стойка в движение редом до вас, като се движи в определена посока и с ентусиазъм.
От момента, когато кучето добре научи двете упражнения, тренировката и изглаждането на майсторството трябва да премине към ринга.

BAITING: ИЗПОЛЗВАЙТЕ КАТО ПОСЛЕДНО СРЕДСТВО

Важно: когато сте започнали да се тренирате, не използвайте лакомство за никоя порода, даже ако стойката за тази порода е baiting. Хендлерите на такива породи, като коли, шелти, кеесхонди и т.н., правят грешка, като използват само стойката baiting. Ако в някой момент изведнъж се наложи кучето да се постави механично, кучето ще започне да „възразява”. Baiting е последното упражнение, което вашето куче трябва да научи едва след като знае добре основите.
Стойка за лакомство – това е крайното средство да се получи максимума, на който кучето е способно. Използвайте лакомство, за да запалите огънче в очите, да повдигне уши, да изпъне шията. В идеалния случай лакомството трябва да се използва като подобрител, а не като основен момент. Не трябва да се игнорират другите аспекти на тренировката и представянето на кучето.

ДОМАШНИ КУЧЕТА И КУЧЕТА В РАЗВЪДНИЦИ

Много по-трудно е домашен любимец да се приучи да бъде щастлив на ринга, отколкото куче от развъдник. Но е възможно. Кучетата изначално търсят вашето одобрение за действията си. Те жадуват за вашето приятелство.
Ако кучето ни се представя лошо в ринга, игнорирайте го. Не е важно дали е от развъдник или е вкъщи, оставете го само. Не обсъждайте с него ежедневните новини, не го потупвайте, не го галете. Даже не му показвайте откъде вземате храната. Игнорирайте го през цялото време, освен случаите, когато слагате ринговия повод. Сложихте – забавления и игри, свалихте – игнориране. След седмица кучето ви ще изпълнява кълба при вида на ринговия повод.

СТРОЙТЕ ПОСТЕПЕННО

Повечето от стопаните за пръв път водят в ринга 6-месечните си кученца и искат те да се представят като ветераните на изложбата. Не се разстройват и забравят, че на професионалиста му трябват 1-2 години, за да подготви кучето за добро представяне. Забравете за победи и загуби на първите 4-6 представяния! Отидете в ринга, за да покажете на кучето удоволствието си да бъдете в него. Вземете топче, дроб, лакомство. Играйте с него в ринга.
Тренировките са бавен строителен процес. Малките кученца не са съвършени. Децата също не са съвършени. 16-годишният юноша няма социалната грация на 45-годишен мъж, който я е трепал през целия си живот.
Кучетата се променят също като хората. С умственото и физическото развитие ще се променят и вашите тренировки. Вие трябва да се адаптирате към промените на всеки етап.
Има аспекти на представянето, които не са разбираеми за кученце на 6 месеца. Но не се отказвайте от този аспект напълно, ако смятате, че това ще помогне на кучето при представянето. Просто пробвайте малко по-късно.
Например, кучето ви не може да изпълнява gaiting бързо на възраст 10 месеца, тъй като физически не е готово за това. Развитието на мускулатурата и координацията едва ли ще му помогне. Това е все едно, че 13-годишно момче иска да бъде балетист. На възраст 2,5 години, когато мускулите и умът на кучето съзреят, вие ще можете да увеличите скоростта на кучето при изпълняването на gaiting.
По време на цялата кариера на кучето вие трябва да търсите неща, които следва да се подобрят както при представянето на кучето, така и в собственото си майсторство. Ако кучето ви се представя великолепно на 2 години, това не означава, че този начин на представяне ще бъде великолепен по време на цялата кариера.


горе: поставят английския сетер първо в механична стойка, а след това на редица изпълняват gaiting.
долу: обучение на нюфаундленд на baiting

ТРЕНИРАЙТЕ ПРАВИЛНО

Тренировките на непрофесионалистите, като цяло, винаги са неправилни. Професионалните спортисти, обикновено, за да влязат във форма практикуват аспектите, които изпълняват лошо. Непрофесионалистите пък, практикуват това, което правят добре. Това не е правилно.
Практиката е нужна, за да се избавим от лошите навици и да се увеличат физическите и умствените способности. Ако вие правите нещо великолепно, защо да го тренираните? Когато ние тренирате с кучето вкъщи, съсредоточете се върху онези аспекти, които не се получават. Например, stacking, поставяне на крайниците на кучето, промяна на темпото на движение. Повечето новаци имат проблеми при движение по права линия. Когато те започват да криволичат в ринга, кучетата губят баланс. Практикувайте рутинните движения: бягане покрай ограда или с опънато въже. Ако няма на какво да се „опрете”, намерете с очи далечен обект и се движете по посока към него. Повечето стопани излизат на тренировка и, ако кучето има проблем в stacking, но се движи добре в gaiting, посвещават цялата тренировка на gaiting или, обратното, на stacking.
Купете голямо огледало, вие трябва да виждате как изглежда вашето куче в стойка. Експертът вижда съвсем друго от това, което виждате вие! Вие трябва да изучите как вашето куче изглежда отстрани, кога то изглежда добре от страната на огледалото, тоест на експерта. Бъдете готови за това, че от вашата страна стойката може да изглежда ужасно, а от страната на експерта – великолепно. Или обратното.изпълнение на gaiting с породи с къси крака изисква известен опит. Необходимо е да се приспособите към движението на кучето и много добре да чувствате ринговия повод, за да умеете да управлявате кучето

НА СЛЯПО

Още един начин за отличаване на вашето майсторство – поставянето на кучето в стойка „на сляпо”. Застанете с кучето и помолете някой да коментира вашите движения по поставянето на кучето в стойка, тоест доколко са правилни. В крайна сметка, вие ще можете да поставяте кучето практически без да го гледате. Това ще ви даде възможност да наблюдавате какво става в ринга.
Кучето не може да се премести без да пренесе теглото си. С помощта на слепия метод вие ще чувствате с ръце пренасянето на теглото на кучето, което ще ви помогне да контролирате нежелателните действия. Тази техника ще ви помогне много, ако експертът неочаквано погледне към вас. Но тези навици трябва постоянно да се тренират.
Също така, вие трябва да изучите реакцията на вашето куче на движението на ринговия повод – това ще ви даде ключ към чувствата на кучето, към неговото настроение и намерения, ще ви помогне да разберете дали се борите или сте един отбор.

ПОЛОЖИТЕЛНА ПОДКРЕПАнемска овчарка получава награда след победа в BIG и се наслаждава на положителна подкрепа в ринга.

Колко много хора имат неуверени в себе си кучета, които влизат в ринга с отпуснати опашки, без настроение, дърпат се към изхода! Колко много хора, като стоят извън ринга, играят с кучетата си, дават им лакомство, а в ринга карат кучето да стои. Няма нито лакомство, нито топче! Кучето си мисли: „Извън ринга ние играем, а в ринга има дисциплина. Това изобщо не ми харесва”.
Съществуват начини за положителна подкрепа. Ако имате срамежливо куче, не го потупвайте, не казвайте „ОК”. По този начин само засилвате срамежливостта. Обратното, игнорирайте кучето. Не правете нищо, но като влезете в ринга, играйте с кучето, за да построите увереност в себе си.
Уроците по хендлерство са уроци за вас, не за кучето. Ако вие ходите на уроци заради кучето, не правете това. Вие ще донесете повече полза на кучето, ако отидете в парка да поиграете на нещо (софтбол и т.н.). Запознайте те с хора, поговорете с тях. Излизайте сред хора, бъдете готин! Не използвайте уроците по хедлинг за социализация на кучето. Уроците са стрес за кучето, а вие на всичко отгоре се опитвате да го обучавате в стресови условия. НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ТРЕНИРОВКИ В УСЛОВИЯ НА СТРЕС. Само позитив! Всичко това ще доведе до това, че кучето ще ненавижда такъв род активност. А вие трябва да развиете любов към шоуто! А на уроците по хедлинг кучето на практика е 1,5 часа подред в ринга.
Тренировките се различават за различните породи. Някога имаше английски сетер, който се казваше „Дебелият Албърт”. Той ненавиждаше шоуто, но обожаваше да седи на дивана и да яде бисквитки от салам за закуска. Когато дойде в нашия развъдник, той не получаваше бисквитките си за закуска. Той ги получаваше в ринга. Много скоро той ме влачеше към ринга, за да получи бисквитките си.
Веднъж ми доведоха английско гонче за представяне. Това куче никога не беше носило повод, през целия си живот то е ходило на лов за лисици. Когато ринговият повод падна на шията му, крайниците на кучето изхвърчаха във въздуха и то се преобърна по гръб. След месец такова поведение реших да отида да наблюдавам стопаните на гончета. Смятах, че съм добър хендлер докато не видях човек, който постави 40 гончета равно, в редица, без да повишава глас и даже без да мръдне пръст. Разбрах, че тези кучета правят всичко на обратно. За да постигна нещо, аз правех обратното. Кучето се оказа великолепен шоу-екземпляр, а аз изгубих 9 месеца за обучението. Кучето трябва да разбира, че участието в шоу е доста по-интересно, отколкото да се седи на дивана, да се пие бира и да се гледа игра на топка по телевизора.

ЗАПОЧВАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО И БАВНО

Направете приятен първия контакт с шоу. Не трябва да започвате запознаването с няколко шоу подред. Посетете едно шоу, ако през почивните дни те са две. Става дума за участие в шоу. Но вие също така може да посетите второто шоу, като подминете стадиите на груминг и представяне.
Ако трябва да отидете на шоу през следващите почивни дни, не вземайте Звездичка със себе си, вземете друго куче. След като се върнете, другото куче ще разкаже на Звездичка колко интересно е било там, и звездичка сама ще поиска да отиде на шоу.
Не участвайте на изложби с младото куче често и постоянно през първите 6 месеца. Това трябва да са 12-15 шоу, след това може постепенно да увеличавате броя, като следите реакцията на кучето.
Не започвайте запознаването с представянето от голямо шоу, където и вие няма да сте отпуснати, а ще се притеснявате за резултатите. Пък и обстановката наоколо ще бъде доста напрегната. Не започвайте шоу в горещ ден!!! Забравете за всеможещите лентички и помислете за кучето.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://amstaff.bulgarianforum.net
VESELA
Admin
avatar

Брой мнения : 45
Join date : 26.09.2010
Age : 33
Местожителство : Бургас

ПисанеЗаглавие: Re: ГРАНИЦИТЕ НА ПОБЕДАТА: ТАЙНИТЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО В РИНГА   Вто 22 Ное 2011, 14:03

ПСИХОЛОГИЯ НА РИНГА

СИЛАТА НА УМА


Силата на ума е много важна, ако вие представяте кучето, като се отдавате на 100. трябва да повярвате в кучето си още преди да започне представянето му. Трябва да предадете тази вяра на кучето, за да си мисли, че то е най-хубавото куче. За да се възползвате от всички преимущества на позитивното мислене, трябва да се подготвите морално за всяка ваша крачка в ринга.
Преди изложбата в течение на седмица правете следното за 10 минути: седнете спокойно, затворете очи и помислете в какви проблемни ситуации можете да попаднете. Например, какво ще правите, ако кучето започне да скача като зайче в ринга? Ако пишка? Ако върху вас падне палатка? Ако вие паднете? Ако кучето е прекалено или недостатъчно възбудено? Каквато и да е ситуацията, ако вие сте решили проблема наум, ще ви е по-лесно да реагирате.
Вечерта преди изложбата, преди лягане, помислете за състезанието. Помислете за конкурентите, за силните им и слаби страни. Даже ако не знаете кой ви е конкурент, наблюдавайте го пред ринга.
Помислете за времето. Ако, например, е горещ ден, какво трябва да вземете със себе си, за да се чувства комфортно кучето.
Като допълнение към решаването на проблемни ситуации наум, помислете / визуализирайте картинката в ума си, как ще представяте кучето. Помислете за това, как да го покажете по-добре. Ако вие познавате кучето добре, не трябва да го докоснете, за да си представите тази картира.
Пред ринга внимателно се огледайте и „коригирайте картинката наум” според тези обстоятелства.

ТУНЕЛНО ВИЖДАНЕ

Когато приближите ринга, трябва да притежавате тунелно виждане. Концентрацията ви напълно е съсредоточена върху кучето. Затворете целия свят и „четете” вашето куче. На какво реагира то? Как се чувства то днес? Щастливо ли е? Потиснато ли е? Как да компенсирате негатива?

ШИРОКО ВИЖДАНЕ

Като се концентрирате върху кучето, трябва да осъзнавате какво става наоколо и как това ще повлияе на кучето. Вие трябва да прецените положението и, по възможност, да ликвидирате дразнителите, които могат да изплашат кучето. Затова вие не трябва да говорите или да се отвличате. Следете кучето. Сега имате добра възможност да прецените противниците си.

КОНЦЕНТРАЦИЯ

Много стопани-хендлери се стъписват от състезанието. Те така нервничат, че ги тресе, И КУЧЕТО ВЕДНАГА ПРИЕМА НАСТРОЕНИЕТО НА СТОПАНИНА! Ако това се случи, всичко е свършено за вас днес! Вие сте загубили „наум”, още преди да започнете да се състезавате в реалния живот. Ако притежавате тунелно виждане, вие ще бъдете концентриран върху кучето, и никой няма да може да ви смути и развълнува. Концентрацията е ключ към съвършеното представяне. Всичко е във ваши ръце, всичко е възможно, но само трябва практика, за да се отучите от лошите навици.


горе: хендлерите стоят в линия и са концентрирани върху поставянето на кучетата в стойка.
център: експертът оглежда ши-тцу, а хендлерът проверява дали кучето стои добре
долу: хендлерът се готви да изпълни gaiting. Обърнете внимание на тома, че тя избира дължината на повода


ПОЗИТИВНО ОТНОШЕНИЕ

Позитивното отношение бързо се предава на кучето. Тази забележка е особено вярна за кучетата, които живеят със стопаните си ден и нощ. Ако имате кисело изражение на лицето, кучето ви ще ходи с отпусната опашка. Опитайте да се усмихнете! Вашето позитивно отношение ще прибави енергия на кучето. Вие и двамата ще се подхранвате един друг с това позитивно отношение.

РЕАКЦИЯТА НА СТРЕС ТРЯБВА ДА Е БЪРЗА

Умствената реакция играе важна роля в отговора на стресовата ситуация и контрола на вашите емоции. Обаче, не трябва напълно да скриете нервността си.
Вие можете да се държите уравновесено по време на занятията и на експертизата в породата. Но ако това е вече състезание в група? Колко често кучето ви, което се е държало добре през целия ден, на BEST става просто неузнаваемо? То сменя начина на бягане или скача, ушите са притиснати, не иска да стои. Какво става? Кучето разбира, че сте развълнуван. То чувства това по адреналина, който се отделя при дишането ви. Кучето го усеща и мисли: „Нещо не е наред с мама/татко” и започва да се държи с опасение. Вие можете да контролирате адреналина, което издава вашето тяло. Много е просто. Вземете ментов бонбон. Той ще маскира миризмата, и ако вие контролирате тялото си (не треперете и не правете резки движения), кучето ще повярва, че всичко е наред и ще се представи добре.

ОГРАНИЧАВАНЕ НА СКОРОСТТА

Моралната подготовка е особено важна, когато са ви избрали за финалните състезания. Вие отделяте адреналин, скоростта на движенията ви се увеличава. Струва ви се, че всичко правите с обикновената скорост, обаче, това не е вярно: скоростта ви се удвоява. Това не само обърква кучето, това прави движенията ви да изглеждат глупаво и обърква баланса на кучето.
Когато попаднете в такава ситуация, правете всичко два пъти по-бавно. Всяко движение - било то преместване на лапите на кучето или подърпване на ринговия повод. В това възбудено състояние ще ви се струва, че вие правите това цяла вечност, но всъщност това ще е обичайната ви скорост.
Адреналинът прави движенията ви не толкова меки и равни, силата ви се увеличава, затова вашите движения с повода могат да станат истинско грубо опъване. Затова намалете скоростта 2 пъти! Било то световен шампионат, Уестминстър или някое друго шоу, седнете, отпуснете се, излезте на ринга последен, но намалете скоростта!!! Вие ще представите кучето по-добре, ако имате време да помислите как най-добре да направите едно или друго движение.

ПРЕЦЕНКА НА СЪПЕРНИЦИТЕ

Когато вие представяте на ниво група, обикновено около вас са най-добрите представители на породата, затова ще ви е по-сложно. Например, много ви се иска да сте пръв в редицата кучета, пръв да влезете в ринга. Защо повечето искат това? Загадка. Та това е най-сложното място. Наблюдавайте хората на опашката за ринга на BEST. Някои се стараят да си проправят път, за да са в числото на първите в линията. Пропуснете ги. Има още една добра тактика. Ходете покрай кучетата, разглеждайте ги и клатете глава, правете такива движения, че хендлерите да повярват, че вие знаете какво правите.
Поработете (груминг) над проблемните места на екстериора на кучето. Ако това са късокосмести породи, ще ви е по-лесно. Но крийте груминга си от очите на експерта, нищо не правете пред очите му.
Груминг – това е прекрасна отпускаща процедура преди излизане на ринга BEST. А вие се съсредоточете върху тунелното виждане. Вашите съперници ще са развълнувани от това, че вие правите повече за кучето си, отколкото той.

ПОДЧЕРТАВАНЕ НА НЕДОСТАТЪЦИТЕ

Като влезнете в ринга, веднага трябва да разберете силните и слабите страни на противниците си. Естествено, вие трябва да знаете най-добрите страни на вашето куче.
Една голяма грешка, която правят непрофесионалистите – това е подчертаването на недостатъците. Например, ако кучето има лоша задница, обикновено хендлерът поставя кучето в стойка и всеки 2 секунди хвърля поглед натам, като проверява дали всичко е нормално. Всичко, което правите е да привлечете вниманието към тази част. Ако кучето има недостатък, поставете го в стойка и забравете за него.
Всяко ваше движение трябва да е насочено към подобряване на представянето на животното. Ако няма необходимост от някое движение, не го правете! Например, не трябва постоянно да създавате суета около кучето, да го решете и т.н. Правите всичко това, за да успокоите себе си. Морално подгответе себе си и ще знаете къде да си сложите ръцете.
Това е същото, ако по време на разходка видите човек, който гледа небето. Много скоро всички в квартала биха гледали небето. Ако вие видите човек, който поглежда пред дупка в оградата, вие ще вървите покрай оградата и ще търсите дупка за себе си. Човекът е любопитно животно. Експертът също е човек, затова еднозначно ще го заинтересува това място, около което създавате суета. И той ще дойде да провери.
Затова, вместо да подчертавате недостатъците, възползвайте се от природата на човешката любознателност и се концентрирайте върху достойнствата на кучето: гледайте тях, презентирайте ги.горе: хендлерът е концентриран върху кучето, а не върху експерта
долу: ако си поставил кучето, не трябва да играеш с него и да се суетиш около него

ВИЗУАЛЕН КОНТАКТ
Когато вие правите това, не гледайте експерта в очите, не търсете погледа му. Не го молете с поглед за нищо. Гледайте винаги кучето, особено ако експертът е дошъл да го огледа.


ПОДГОТОВКА ЗА РИНГА

Повечето хендлери-стопани идват на изложба, слагат стола си до приятелите по порода. Те правят груминг на кучето си, представят се, беседват и си тръгват. И не правят никакви изводи за себе си!
Онези, които са по-умни, идват рано, сядат до ринга, където провежда експертиза съдията, който ще съди тяхната порода. Ако са достатъчно съобразителни, те ще разберат, как съди експертът, неговата логика. Също така ще видят в какъв ред експертът вика кучетата, как ги оглежда. Това ще е ключ за тях.

ПРОУЧВАНЕ НА ОСНОВНИТЕ МОМЕНТИ

Всяка изложба трябва да бъде урок за вас. Отидете на изложбата по-рано, намерете най-хубавото място, желателно до ринга. Вие ще можете да проучите ринга, всичките му места: къде е слънце, къде е сянка, дупка, по-високо място... Ще разберете какви обувки да обуете и как да се движите в ринга. Ако шоуто е в помещение, преценете пода и подовата настилка: как трябва да се движите, за да може кучето или вие да не се подхлъзнете. Обърнете внимание дали няма наблизо високоговорители, които могат да изплашат кучето.
Също така вижте размера на ринга, образеца на движение на кучетата в ринга, за да не ви обяснява експертът... за двадесети път.
Преди многопородната питайте стюарда по какъв ред ще викат кучетата. Възможно е това да бъде по каталог или мъжките преди женските или др. Някои експерти не отдават голямо значение на реда на излизане на кучетата, други пък следват точно по каталог. Още преди да излезете на ринга трябва да със сигурност да знаете къде ще стоите.

ПОМОЩ ИЗВЪН РИНГА

Много от стопаните-хендлери правят грешка, като водят собственото си куче към ринга. Да, те нямат избор, ако работят сами. Но би било великолепно, ако някой ви помогне извън ринга и подържи кучето.
Може да си помислите, че професионалните хендлери са мързеливи, тъй като те стоят извън ринга, разказват си мръсни шеги, гледат момичетата с къси поли (вариант: младежи с тесни панталони). Когато викат участниците в класа, асистентите им подават повода с кучето, и хендлерът излиза на ринга. Това не е защото ги мързи за държат повода на кучето. Това е психологически начин да се контролира кучето.
Асистентът стои извън ринга, по-далеч от хендлера и просто се старае да държи кучето в спокойно състояние. Това е всичко. Никакво внимание, никакво потупване, ресане или разговор с кучето. Просто тихо чака. Точно преди излизането в ринга (не предварително!) хендлерът взема кучето, което безумно се радва, че го вижда. И сега кучето знае, че е настъпило време за шоу и ще има лакомства и приятно прекарване в ринга. Времето, което кучето ще прекара преди излизането в ринга, зависи от самото куче. Ако кучето е възбудимо, то ще ви потрябва повече време, за да може кучето да изразходва част от енергията си. Обикновено, при кучетата има друг проблем: нямат особен хъс. Ето в този случай помага асистентът. Кучето ви ще вижда, че ние общувате с някой и ще иска да е до вас. Затова, когато то дойде до вас, ще е щастливо – ето най-удачния момент за излизане на ринга.
Много стопани-хендлери идват на изложбата прекалено рано. Това може да е поради вълнение да не пропуснат времето си, например. Това е грешка. На кучето ще му стане скучно, то ще иска да легне, след това ще стане невнимателно и изморено, затова на ринга ще се представя без ентусиазъм.

«ЧЕТЕТЕ» КУЧЕТО

Кучетата, както и хората, реагират на времето, влажността, горещината, студа и дъжда. Женските кучета могат да се държат неадекватно по време на разгонване или лъжлива бременност.
Хиперактивните кучета трябва да се стабилизират: не използвайте лакомство, играчки, не ги поощрявайте, не говорете с него високо. Използвайте минимум движения с ръце и се старайте да се държите и да жестикулирате меко и равномерно. С кучета, които се държат без ентусиазъм, използвайте противоположната техника: поощрявайте ги, играйте с тях, давайте им лакомство, но правете това в ринга!

ГОРЕЩО ВРЕМЕ – МОЖЕ И НЕ МОЖЕ

По-голямата част от представянето на кучето е адаптирането към времето. Вие трябва да предвидите всичко.
Най-сложните условия са горещините. Някои кучета не понасят горещината, вие трябва да приемете този факт и да не го излагате на жега. Здравето на кучето е ПРЕДИ ВСИЧКО!
Трябва:
1. Кучето трябва да бъде в условия на постоянна температура. Не трябва да държите кучето в кола с климатик, а след това да го изведете на горещината в ринга. Такъв контраст ще унищожи остатъците от бодрост у кучето.
2. Но пък можете да използвате вентилатор с генератор.
3. Отидете по-рано и се разположете на сянка
4. Ако няма сянка, направете палатка. Разпънете я така, че в нея да играе ветрец.
5. В ринга по възможност застанете така, че с тялото си да правите сянка на
6. Постарайте се да използвате минимално време за груминг и игри
Не трябва:
1. Не увивайте кучето в приспособления с лед. Кръвоносните съдове ще се преместят по-близо до източника на студ (към повърхността на кожата) и няма да могат да изведат горещината от тялото.
2. Не позволявайте на кучето да яде лед. Може да сложите кубче лед на гърлото, корема (долу), около правия мускул на корема и под възглавничките на лапите.
3. Не давайте на кучето да пие непосредствено преди излизане на ринга. Това ще доведе до по-голямо забавяне на движенията. По-добре вземете влажна кърпа и изтрийте устата на кучето, за да дадете възможност на горещия въздух да излиза по-добре от устата.
Алкохолът на корема на животното и на възглавничките на лапите ще помогне да се охлади горещо куче поради бързото изпаряване. Обаче, нищо няма да се изпарява, ако влажността на въздуха е много висока. Опасността от получаване на топлинен удар се увеличава с увеличаването на нивото на влажност.
Ако вие сте в ринга и чувствате, че кучето започва да губи баланс, отворете му устата. Ако венците са ярко червени, а очите са почервенели, излезте от ринга. Не хвърляйте кучето в кофа с лед! Използвайте ХЛАДКА вода и ВЕДНАГА заведете кучето на сянка. Ако наблизо няма ветеринарен лекар, качвайте кучето в кола с климатик и тръгвайте при най-близкия лекар!
Ако кучето ви реши да напусне ринга, излезте! Не трябва да се кара кучето само заради лентичката! Иначе, ако този път не убиете кучето, ще убиете желанието му да се представя в горещини.
Не използвайте в горещината препарати за козина, които я карат да блести. Ако има съставка от типа на алкохол, той ще изгори козината.

ОБУВКИ

Обувките са много важни по време на представянето. Не само вашите, но и „кучешките”. Имаше такъв случай в Ню Йорк. Подовете бяха застлани с килим, обаче въпреки това бяха хлъзгави. Хендлерите прибягваха към разни хитрости, но напразно, кучетата не можеха да стоят в стойка, крайниците се пързаляха на различни страни. Вече преди BEST, на конкурса за млад хендлер малко момиченце, като се сблъска с проблема, сгъна ринговия повод на две и по подложи под задните лапи на кучето. Проблемът беше решен.
Само един възрастен хендлер се възползва от опита й и след това спечели BIS.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://amstaff.bulgarianforum.net
VESELA
Admin
avatar

Брой мнения : 45
Join date : 26.09.2010
Age : 33
Местожителство : Бургас

ПисанеЗаглавие: Re: ГРАНИЦИТЕ НА ПОБЕДАТА: ТАЙНИТЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО В РИНГА   Вто 22 Ное 2011, 14:09

КОГАТО СТЕ В РИНГА

АНАЛИЗ НА GAITING НА ВАШЕТО КУЧЕ


Наистина, колко хора са анализирали gaiting на кучето си още преди да започват да го представят? Повечето хора нямат представа за това, как изглежда кучето им по време на изпълнение на това упражнение. Те използват ринговия повод, верижка и т.н., без да изяснят предварително до колко подхождат на кучето. Трябва ви само да помолите някой да изпълни gaiting: напред-назад и в кръг.
И ще разберете кое е най-добро за представянето, като изпробвате различни типове рингови поводи и положението им на шията на кучето. Повечето хора са закостенели в мислите си и не могат даже да предположат, че простата смяна на ринговия повод може да промени съдбата на кучето и да донесе дългоочакваната победа.
Тайната на успешното представяне на кучето е в контрола на главата. По същия начин, както представянето на коня се базира на контрола на главата с помощна на юзда, така и кучето се контролира с помощта на повод на шията.

ПОЛОЖЕНИЕ НА ПОВОДА

Съществуват около 20 различни положения на ринговия повод по време на изпълнението на gaiting. Най-разпространеният е ринговият повод да е вертикално нагоре зад ушите на кучето, леко опънат. Някои кучета се движат добре в това положение, а някои започват да се „дърпат”. Вие можете да държите ринговия повод вертикално над шията, леко напред или леко назад. Всяко изменение на положението ще доведе до промяна на движението в по-добра или по-лоша страна.
Вие можете да разположите ринговия повод на средата на шията и някои кучета ще отговорят с голям хъс, ще започнат да теглят, ще увеличат замаха.
Още едно положение на ринговия повод – отстрани. Отново, той може да бъде опънат или свободен, леко напред или назад и т.н.
Когато изпълнявате gaiting, при всяка порода, освен при миниатюрния пинчер, вие се стремите крайниците да образуват буквата „А” в свободно движение. Предната и задната част на кучето трябва да са в баланс – като два триъгълника – преден и заден. Когато гледате кучето в свободен лек бяг, ако кучето е сложено правилно, замахът на предните крайници е равен на замаха на задните. Когато слагате ринговия повод, това променя центъра на тежестта, затова ТРЯБВА да намерите нужния рингов повод и неговото положение на шията, опъна, за да подчертаете свободния и балансиран бяг. Някои породи с рингов повод увеличават или намаляват замаха и хъса, но ако те са правилно сложени, амплитудата на замаха ще е еднаква.горе: най-разпространеното положение на ринговия повод: вертикално нагоре, веднага зад ушите и опънат нагоре.
център: ринговият повод е зад ушите, но налягането на ринговия повод е напред.
долу: опънът също така може да е назад.горе: ринговият повод може да се сложи на средата на шията
център: понякога в основанието на
долу: веднага зад ушите.без коментар

ДВИЖЕНИЕ НА ХЕНДЛЕРА

Има още един важен момент, освен положението на ринговия повод: амплитудата на вашите собствени движения. Вие можете да се движите с малки крачки, да летите или да бягате с кратки резки движения, и без значение колко добре се движи вашето куче, вие можете да то „засенчите” и да го „изгубите” на фона си. Затова трябва да гледате също и себе си в движение! И да координирате движенията си с тези на вашето куче.
Всяко движение се отразява в другия край на ринговия повод, и кучето ще реагира. Възможно е да установите, че кучето се движи по-добре, когато вие държите ринговия повод по не съвсем естествен начин. Трябва ли да се приспособите към кучето или да обучите кучето на онзи начин, който е удобен за вас? Естествено, отговорът трябва да е: ТАКА, КАКТО ПО-ДОБРЕ ИЗГЛЕЖДА ОТСТРАНИ!!! Но ще отиде време и не едно шоу.

МЯСТО В РЕДИЦАТА

Много е важно къде ще стоите в редицата по време на огледа. Първото място може да е както най-добро, така и най-лошо.
Ако сте пръв, трябва бързо да поставите кучето си, тъй като от вас започва огледа. Ако вашето куче има лоша глава и големи жълти очи, които са добри само като светлини-ориентири на писта, вие трябва да стоите отпред, тъй като експертът по-голямата част от времето ще проведе в средата на ринга и няма да може постоянно да хвърля поглед към главата.
А ако кучето има лоша задница? Тогава, разбира се, най-добре да стоите в края. Тъй като, за да огледа тази част, експертът трябва да се отдалечи.
Ако кучето има великолепен гръб, застанете в средата.
Естествено, всяко куче ще оглеждат индивидуално, но не си струва да се акцентира върху недостатъците.

КОНТРОЛ НА НИВОТО НА ВЪЗБУДА

Какво става, когато влизате в ринга? Вие поставяте кучето в стойка. Преди влизането хендлерът се опитва да повдигне нивото на ентусиазъм на кучето, а след 10 секунди кучето трябва да стои мирно, като статуя. Преходите не трябва да са резки, нивото на хъс трябва да е много високо и в края на представянето. Не трябва рязко да се повдига или намалява нивото на възбуда. Иначе кучето просто няма да разбира какво искате от него. Вие трябва ада имате време, за да успокоите кучето преди стойката. По време на стойката не трябва да изморявате кучето. Крайната ви цел е да представите кучето така, че то да изглежда еднакво по време на всички етапи на представянето.горе: неправилна диаграма, невярно построяване на нивото на възбуда. Не трябва рязко да повишавате нивото на възбуда, иначе ще объркате кучето.
център: правилен начин на построяване на нивото на възбуда. Stack - gaiting в кръг (всички кучета) - stack - gaiting (индивидуален) - stack - gaiting в кръг
долу: кучето има още много енергия в края на деня

НАБЛЮДЕНИЕ И ОБУЧЕНИЕ - ВАШАТА ДОМАШНА ЗАДАЧА

Наблюдението е ключът към победата. Трябва да посещавате много изложби и да наблюдавате много експерти, за да изясните какви кучета обичат те.
Стопаните-хендлери са най-мрънкащите в света. Те се оплакват, че не печелят, но продължават да ходят на изложби с неподготвено куче и се представят пред експерт, който не обича такъв тип кучета.
Притча.
На шоу в Охайо бил английски експерт, който обичал английски спрингери, чиято глава прилича на половинките на кайсия с ямичка по центъра. Един хендлер в края на линията, постоянно плюел на пръста си и правел „лизнатко” на главата на кучето си. Друг хендлер го попитал какво прави.
- Печеля класа – бил отговорът.
Вторият хендлер решил, че първият се шегува докато не станало ясно, че първият е спечелил повече от 12 специалки. Експертът казал: „Това е единственото куче с правилна глава и ямичка по центъра на главата”.
На следващия ден хендлерът пак започнал да прави ямичка и забелязал, че всички останали повтарят след него. Преди индивидуалното представяне хендлерът взел четката и разресал ямичката. И спечелил. Експертът казал: „Знаете ли, всички кучета са такива изроди. Всяко има ямичка в центъра на главата”.
Моралът на тази притча е следният: изучавай експертите и не копирай движенията на другите хендлери докато не изясниш, че това подхожда на твоето куче.

ПРОБЛЕМИ В РИНГА

Предварително трябва да се подготвите за всякакви изненади в ринга. Да предположим, че някой постоянно се блъска във вас на ринга, какво ще направите? Обърнете се и учтиво го помолете да не ви безпокои. Ако това се случи отново, повторете молбата си, но по-високо, за да чуе експертът. Обикновено, това е достатъчно, за да се спре грубияна.
Например, ако някой зад вас поставя в стойка кучето си прекалено близко до вашето, извинете се, че не сте оставили място зад себе си. Сарказмът трябва да подейства! Ако това не стане, за втори път, постарайте се да се спрете така, че пред вас да има 1,5 м излишно място. И когато хендлерът зад вас започне да поставя кучето си, преместете се по-близко.
Ако вашето куче започне да галопира и да скача, като заек в ринга, спрете се и привлечете вниманието на кучето. След това продължавайте движението с по-малка и по-контролирана скорост. Не трябва да изпълняване цялото движение, а после да чакате експертът да ви помоли да изпълните упражнението отново.
Не се смущавайте, че ви се налага да спрете, за да получите контрол над кучето. Вие трябва да се безпокоите само за добрата презентация на кучето, а не за това, какво ще кажат за вас другите хора.
Ако вие сте в ринга и забележите, че експертът се държи грубо с кучетата, ще бъде правилно, когато той се приближи към вас, учтиво да го помолите да бъде по-нежен с вашето куче. Например, може да кажете, че кучето е младо и неопитно или още нещо. Обикновено, такова привличане на вниманието действа. Ако пък не, отпишете този експерт и забравете за него.
Ако кучето прекалено е възбудено, спомнете си за онези „бутони”, които сте опознали. Ако това не е подействало, пробвайте друго. Например, вниманието му ще привлече ето онази хубавичка пуделка, която седи извън ринга.
Понякога се налага да представяте кучето във вид, който не е най-добрия за представяне. Например, кучето се движи по-добре на свободен повод, а експертът обича опънат рингов повод. Трябва да сте готов и за това. Проучвайте експертите!

ОРЪЖИЕТО НА УМА

Вече имате цял арсенал определени стимули, който сте придобил, като работите с кучето си. Дойде време да се възползвате от този арсенал. Ако сте шофьор и трябва да ремонтирате кола, а малката отвертка не е подходяща, то, вероятно, голямата ще стане. Не се притеснявайте да използвате друго средство. Когато се подготвяте умствено за изложбата, спомнете си за цялото оръжие, което имате в запас. Пресметнете всички отговори на вашето куче във всякакви обстоятелства, в условията на стрес.
Ако вие обмислите всички ситуации предварително, цялото оръжие е подготвено, вие веднага ще можете да се възползвате от него. Това прилича на майстор, който прокарва телефонна линия. От се качва на стълба с целия си арсенал и няма нужда всеки път да слиза долу за инструмент.
Ако сте решил всички потенциални проблеми в уча си, ще сте уверен, че ще можете да представите кучето си в най-добрия вид.
Знаете ли кое средство трябва да се използва за един или друг случай?
По време на работата с кучето вие сте изяснил, как реагира то на определени стимули. Знаете, например, дали baiting е най-силният стимул.
Знаете как кучето ще реагира на различни положения на ринговия повод на шията си. Например, вие наблюдавали ли сте, че професионалният хендлер слага ринговия повод веднага зад ушите по време на индивидуалния gaiting, а по време на gaiting в кръга го премества по-долу? Изменението на положението на ринговия повод в този случай дава сигнал на кучето да промени скоростта и дължината на бягане. Други хендлери копират професионалистите, но не знаят за какво са тези действия. Те лишават кучето от баланс.
Не пробвайте нови методи в ринга, не учудвайте кучето! Всичко опитвайте предварително и в течение на известно време.
Всяко движение трябва да има определена цел! Било то лакомство, положение на ринговия повод на шията и т.н.


ЕТИКЕТ И СПОРТ

Изложбите са спорт. Да, има професионалисти, които с това си вадят хляба. Но, съгласете се, че повечето стопани-хендлери участват на изложбите не заради печалба.
Добрите хендлери, както и добрите футболисти или баскетболисти следват кодекса на честта на спортиста.
На изложбите има два кодекса на честта: по отношение на другите хендлери и по отношение на експерта.

СПОРТСМЕНСКО ПОВЕДЕНИЕ В РИНГА

Спортът в ринга подразбира не само очевидното.
Никой не блокира кучето ни нито отпред, нито зад вас.
Никой не връхлетява кучето ви нито отпред, нито отзад, за да го лиши от баланс.
Никой не се опитва да обърква другите кучета с пищящи играчки или като разхвърля лакомства около ринга.
Ако вашето куче стои по-добре в свободна стойка на пищяща играчка, вие можете да я използвате, докато някой от хендлерите не възрази. Вие и по-нататък можете да използвате играчката, но да не пищите с нея.
Хендлерите, които се хвалят с кучето си преди или след представянето, имат лош вкус. Не трябва да се разказва на целия свят, че този експерт обича вашето куче и вие не можете да загубите при него. Вашите коментари хвърлят сянка върху експерта.
Не трябва да стоите извън ринга и да бълвате за уродството на кучетата в ринга. Възможно е човекът до вас да е стопанин на куче. Помълчете. Даже ако сте сигурни, че вашето куче ще победи. Изчакайте докато седнете в колата, вдигнете стъклата и можете са вентилирате белия си дроб насаме със себе си.
Ако вашето куче загуби, не трябва да се хвърля цялата вина върху него. То не е виновно. Ако се е държало лошо в ринга, това означава, че не сте го тренирали достатъчно. Ако то не се е представило добре, значи не сте го научил. Ако кучето не е достатъчно породисто, вие би трябвало предварително да знаете това и да го оставите вкъщи.
Ако сте спечелил (не е важно кой клас), учтиво поблагодарете на експерта и напуснете ринга. Ако сте загубил, напуснете ринга БЕЗ КОМЕНТАРИ . ако сте получил 4-то място от 4 кучета, благодарете на експерта. Не се карайте на експерта и не хвърляйте лентичката в кофата за боклук. Вие не само ще демонстрирате слабостта си и лошите си маниери, но можете да бъдете подведен под отговорност от киноложкия съюз

ЕТИКЕТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕКСПЕРТА

Ако наистина сте заинтересовани от мнението на експерта, при който сте загубил, и искате да изясните защо това е станало, вие можете да заговорите експерта. Изчакайте докато той завърши експертизата и се приближете до него. Може да му обясните, че искате да обсъдите породата с него. След това, в удобно за експерта време през деня, бихте могъл да поговорите за породата без да споменавате кучето си. Повечето експерти няма да дадат конкретен пример, просто ще разкажат за предпочитанията си като цяло. Ако вие попитате защо експертът не е отличил вашето куче, отговорът ще бъде неутрален, от типа „другите кучета ми харесаха повече”. В крайна сметка, нищо няма да разберете, но ще дразните експерта. А ако поговорите за породата като цяло, вие ще може да изясните предпочитанията му. Експертът, вероятно, знае породните проблеми и избира кучета, които могат да подобрят породата като цяло. Например, при той-териерите има проблем с ръста, тоест има много кучета с по-висок ръст. Тогава експертът ще избира кучетата, които са по-близо до долната граница на ръста. Би било добре предварително да се изясни откъде пристига експертът. Вероятно, в неговия град (страна) в породния клуб ши-тцу по ръст са приближени до лхас, и ето постановление-предположение, че ТАКЪВ ПРОБЛЕМ СЪЩЕСТВУВА. Естествено, експертът ще се ориентира към по-дребните кучета.
Още веднъж ще повтора, че вие трябва реално да оценявате вашето куче и да решите, че, вероятно, днес не е вашият ден, тъй като експертът не обича кучета от вашия тип, а в ринга, като напук, са събрани кучета от онзи тип, който експертът харесва.

ПОЛИТИКА

Много от стопаните-хендлери се оплакват от политиката в ринга. Най-разпространеният слух е, че професионалните хендлери винаги печелят. Политиката във всички сфери на живота е факт, който не може да не признаете. Обаче, дилетантът винаги има предимство пред професионалиста. Експертът е по-благосклонен към грешката на новака, бито то несъвършена стойка или тромав gaiting. Ако кучето си струва, експертът винаги ще даде на новака-хендлер възможност да спечели. С професионалистите е съвсем друга работа. Експертът винаги търси грешки в работата на професионалиста.
Да, възможно е да избуташ кучето си, като постоянно общуваш с експерти, но истинското признание е, когато експертът сам говори за вашето куче.
Безспорно, ако професионалният хендлер много години представя кучета, той става познат за много от експертите. Но същото става и със стопанина-хендлер, който представя няколко поколения кучета, развъдени от него. На експерта му става интересно да разбере стопанинът какво куче ще доведе този път, тъй като преди това са били представени достойни кучета.

СНИМКИ И ПОДАРЪЦИ

Не се снимайте с експерта, ако не го уважавате. Изключение – победа в BIG, BIS.
Напълно нормално е, ако вие изпратите снимката на експерта. Някои от тях много обичат да имат архив с кучетата, които са избрали.
Не е необходимо да благодарите на експерта за победата. Когато изпращате снимката, сложете малко съобщение от типа „Решихме, че вероятно ще искате да имате снимка от деня, който беше особен за нас”. Не трябва да се изпращат снимки от цялата изложбена кариера на вашето куче. Не изпращайте цветя и подаръци. Това може да компрометира експерта. Естествено, никога не изпращайте снимка на кучето си преди изложбата. Истинският експерт ще изхвърли снимката и ще ви даде последно място при разпределянето. Не трябва да демонстрирате на експерта албум с изложбената кариера на вашето куче.

ПРИЯТЕЛСТВО В РИНГА

Представете си, че участвате в шоу, където експертът е ваш приятел или просто добре се познавате. От полза и за двамата е да не демонстрирате приятелството си. Даже извън ринга. Можете да се поздравите. Това е достатъчно.
Някои експерти не обичат да съдят кучетата на свои познати. Участниците трябва да знаят това и да уважават чувствата на експерта. На други е все едно, той като те избират кучетата, които им харесват, без значение от приятелските чувства.
Затова бъдете готови за загуба. Или не участвайте на изложбата. Приятелството няма нищо общо с честната експертиза. Но, за съжаление, в реалния свят не винаги е така. Експертите също са хора. И те имат чувства, като всички нас.

ДОБРИ СПОРТИСТИ

Професионалните хендлери в по-голямата си част са добри спортисти. Ще забележите, че загубилите винаги поздравяват победилите в ринга BIG. Те помагат на „противниците” си извън ринга, макар че победата им пряко влияе на печалбата им. Стопаните-хендлери не винаги са така безкористни.
„Спортните” отношения също са важни при представянето на кучето. На самия вас ще ви е много по-лесно и интересно, ако вие се покажете като „правилен” спортист. Приятелството също се заражда на изложбите.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://amstaff.bulgarianforum.net
VESELA
Admin
avatar

Брой мнения : 45
Join date : 26.09.2010
Age : 33
Местожителство : Бургас

ПисанеЗаглавие: Re: ГРАНИЦИТЕ НА ПОБЕДАТА: ТАЙНИТЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО В РИНГА   Вто 22 Ное 2011, 14:12

ПЛАНИРАНЕ НА КАМПАНИЯТА

ОЦЕНКА НА КУЧЕТО

Първото, което трябва да направите преди изложбената кариера – да оцените кучето си. Признайте си обективно, дали преобладават достойнства. За да постигнете добро представяне, кучето трябва да има следните достойнства: добра глава, характерно изражение, отлична горна линия и онези особености, които са присъщи на вашата порода. Недостатъците на кучето лесно ли се установяват? Могат ли да се замаскират? Маскировката не означава хирургична намеса или боядисване на козината. Кучето трябва да има природни достойнства.
Вашето куче е „наблюдател”? Това означава, че кучето се отвлича и разглежда разни предмети, а не се концентрира върху вас. Куче, което може дълго да се концентрира върху вас, ще бъде добър шоу-екземпляр.
Обърнете внимание на кучето си в свободно движение и свободна стойка. Колкото по-правилни са движенията, толкова по-малко корекции ще ви се наложи да правите в ринга. Може да се случи така, че кучето се движи добре в свободно движение, но лошо с рингов повод. Тук ще се наложи да поработите, т.к. вие виждате потенциала на кучето. Определете типа козина на вашето куче. Можете ли да „продадете” на експерта такава козина? Снимайте се, когато побеждавате. Анализирайте подготовката на козината, подобрявайте я! Снимките ще помогнат на подобряването на стойката на вашето куче. Оценяването на кучето е през цялата му кариера. Кучето се променя, променят се мускулите, козината, и ще се наложи да се адаптирате и да променяте тактиката на представяне.
С настъпването на зрялост, ще се наложи да подчертавате различни достойнства: главата, предницата, линията на гърба, ъглите. Физиологията се променя.
Следете теглото на кучето. На възрастните кучета им тежи голямото тегло.

ЦЕЛИ
След като сте решили, че кучето ви е достойно за добра кариера, трябва да поставите цели пред себе си и кучето. Трябва реално да прецените какво може да постигнете. Кучето се счита изтъкнато, ако печели 90% ВОВ и 50% BIG. То трябва да е в BIS поне 1 път от 4 при спечелване. Трябва да решите кое ви интересува повече ВОВ, BIG? Ще бъдете ли щастлив, ако получите BIG-II, BIG-III, BIG-IV? Целите ви ще зависят и от породата. Например, стопанин на рядка порода ще се радва да получи BIG-IV веднъж в годината, т.к. в групата породата му не привлича особено внимание. Ситуацията се променя, ако това е, например, стандартен пудел.
Вероятно, вие ще се концентрирате върху получаването на ВОВ, а не върху мястото в групата. Помнете, че експертизата на ниво група е друга. Кучето ви може да е хубаво на ниво порода, но не толкова добро на ниво група.

ФИНАНСИ
Провеждането на кампанията на кучето ви е скъпо нещо. Не може да се избяга от този факт. Такса за участие, пътни, нощувки, храна, каталози, реклама – всичко това ще се заформи в една кръгла сума. Трябва предварително да прецените колко можете да похарчите на година и да коригирате целите си. Можете да минете и без реклама, но това също е част от кампанията. Можете да планирате голям старт с много изложби, а по-късно да прецените резултатите и да решите такова представяне струва ли си разходите.

СТРАТЕГИЯ
Когато започнете изложбената кариера на кучето си, трябва да направите списък на експертите, които вие уважавате. Не е задължително на тези, с които се съгласявате. Но мнението на които уважавате. Добрите хендлери имат запас от 4-6 експерта, които да тестват. Подобно на нов продукт на пазара. Те знаят, че ако експерт А хареса това куче, то съществува група експерти, които ще го съдят по същия начин. Затова уверено могат да прибавят още 20 експерта към първоначалния списък.
Хендлерът може да покаже кучето на експерт В, който преди, вероятно, не е обичал такъв тип кучета, но този път по една или друга причина кучето му е харесало. Вероятно, му е харесала главата, очите, линията на гърба, предницата и т.н. Хендлерът сега може да направи списък на експертите В.
Целта на тестовия маркетинг е да се изясни на кой тип експерти ще се хареса кучето. Дали това ще е привърженик на породата, олл-раундер, любител на движенията, и т.н. няма да изясните това докато не тествате всички експерти в списъка. Даже ако главата на кучето ви не е от най-добрите, самото куче може да се хареса на експерт, т.к. по другите пунктове няма да има претенции.
Когато провеждате маркетингово проучване, ще изясните на какви експерти не харесват вашето куче. Ако експертът не хареса кучето първия път, пробвайте още веднъж, и трети път, за да не сгрешите в преценката на експерта. Може да наблюдавате следното. В неделя експертът дава 2-ро място на кучето в породата. След седмица същият този експерт дава на кучето BIS (3700 регистрирани кучета).
Или, например, кучето губи при определен експерт 3 пъти, а на четвъртия взема BIG-I на Уестминстър.
Експертите съдят това, което виждат в този конкретен ден и даже момент. Случва се така, че експертът не харесва много кучето ви, но няма избор, и му дава първо място. Той просто избира най-доброто от лошите. Вероятно, тази победа ще ви се стори съмнителна. Но това е победа. Вие сте я заслужили. Зрелостта на кучето играе много важна роля при оценяването от експерт. Кучето може да е уродливо, когато е подрастващо, но може да порасне като великолепно зряло куче. Така че загубите и победите при един експерт са напълно закономерни.
Някои експерти не обичат, когато участниците не следват техните инструкции. В този случай наказват хендлерите. Но следващия път кучето ще има всички шансове да победи.
На престижните изложби, например Уестминстър или Санта Барбара, психологията има много голямо значение. Експертите работят под силен натиск: отговорност за избора, „чисто” изпълнение на работата си. Затова, понякога, съдят по несвойствен начин.
Някои експерти, които много често съдят (буквално всяка събота и неделя), играят на политика в ринга. Кучетата, които често получават ВОВ в един регион, обикновено попадат при едни и същи експерти при съдене на групите. Случва се и така, че експертът вече няколко пъти е давал сериозни победи на това куче и е решил да „разпредели” правосъдието, като даде този път победата на друго куче. Експертите не обичат, когато ги подозират в привързаност към едно или друго куче.

ОЦЕНКА НА ВАШЕТО ПРЕДСТАВЯНЕ
Когато започвате кариерата на своето куче, трябва да се сприятелите с философията на добрата й презентация.
Искате презентацията ви да се отличава – не се увличайте! За да не се наложи експертът да избира между бялото и черното. Например, кучето изпълнява gaiting в много бързо темпо. А сравнението е с кучета, които се движат бавно. Възможно, бавното темпо е присъщ на тази порода, но експертът 2 или 3 години наблюдава как най-добрите представители на породата просто „летят” по ринга. Експертът вече просто очаква, че кучетата ще летят. Възможно, това е против вашите принципи, но вие трябва да изпълнявате gaiting в бързо темпо. За да победите.
Когато вие започнете стабилно да побеждавате, тогава ще можете да диктувате правилата и да променяте представата за породата, като го приближавате до вашето виждане. В този план особено са важни stacking, gaiting, груминг, подстригване.
Кучето ви трябва да прилича на останалите представители, за да не даде на експерта шанс да го отхвърли само защото се различава. Ако първоначалното представяне прилича на представянето на най-доброто куче на изложбата, на експерта ще се наложи да го сложи в сметката. Обаче, не копирайте движенията на друг хендлер! Въпреки това, той ще го прави по-добре! Той вече прекалено дълго е работил над тези движения и ги е довел до съвършенство. В края на краищата, експертът трябва все пак да сравнява. С настъпването на зрялост, представянето на кучето трябва да се променя. Понякога гледаш куче и е трудно да повярваш, че това е онова куче, което сте видяли преди 2 или 3 години. Променя се козината, мускулатурата, променят се акцентите в представянето. Приспособявайте се!

НАЧАЛО НА КАМПАНИЯТА
В началото на кампанията участвайте на изложби не повече от 3 пъти в месец. Изложба – седмица почивка – изложба.
Помнете, че целта ви е да направите цялата процедура приятна за кучето. Най-голямото ви притеснение в този период е дали е щастливо и уверено кучето в ринга. В същото време слушайте коментарите на експерта. Не търсете мнение. Обикновено, експертът сам коментира, ако кучето му хареса. Даже ако не му е дал първо място. Възможно е, експертът да каже, че кучето трябва да увеличи или намали скоростта в движението, да се пусне по-дълга козина, да се развият мускулите и т.н. слушайте и преценявайте, но не спорете с експерта! Вие може да не се съгласявате с мнението на експерта, но винаги го отчитайте. През седмицата вземете кучето с колата и го заведете в McDonald's, купете му хамбургер. Скоро то ще разбере, че пътуването означава радост в живота, и по-скоро, ще се разстрои, ако не го вземете със себе си. Особено на шоу. Постарайте се през този период на представянето да получите препоръки и мнение на други специалисти по породата и хендлери. Ако кучето ви е достатъчно добро, те ще дойдат при вас и ще ви кажат какво мислят. Не си и помисляйте да се хвалите. Всякакви забележки ще са ви от полза. Преценявайте ги. Използвайте ги.
Най-доброто време за начало на кампанията е от февруари до март. Вие се наблюдавате, преценявате, провеждате маркетингови проучвания. Не започвайте кампанията от май до септември! Горещината няма да позволи да участвате в много изложби. На всичко отгоре ще прибави негатив в първия опит на кучето.
Най-добре да набележите сериозна и голяма изложба, насрочена 9 месеца след започване на кампанията. Към това време вие вече ще знаете „бутоните” на кучето, кое е добро/лошо за него, как да намалите негативното влияние на горещината, например. В този план трябва постепенно приучаване.
Крайната цел е завършване на кариерата с още по-голям запас от ентусиазъм, хъс.

ФОТО – ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРОГРЕСА
От времето, когато започнете кампанията, трябва да правите снимки на победите. Не, за да ги изпращате на експертите или да давате обяви. Трябва да имате ясен запис на прогреса на кучето. След 6 месеца сложете в редица и погледнете какви промени са настъпили: дали кучето има лоши навици, трябва ли да се подстриже или да се постави в стойка, а също така и физическото развитие.
Това следва да правите по време на цялата кариера на кучето. Ще помогне особено много, ако кучето постоянно е печелило, а след това рязко започне да губи. Вероятно, ще се наложи да се върнете към стария начин на стойка или подстригване. Понякога хендлерът просто не вижда лошите навици на кучето. Снимките ще помогнат да се установи проблема и да се разреши.
Видео също може да се използва. Но само като допълнително средство. На видеото виждате двуизмерна картина. Експертът вижда триизмерна. Затова видеото може да лъже. Картината на видеото и реалната картина могат да се различават!

РЕКЛАМА
Помогна ли рекламата на кучетата да спечелят повече шоу? Повечето стопани точно така си мислят, т.к. списанията съществуват именно за сметка на тази мисъл. Питайте експертите, дали преглеждат такива списания. Някои ще кажат, че не, някои – „с едно око”, а някои се интересуват много. Влияе ли това на оценката? Нито един експерт няма да признае това. Обаче, „познаването на породата” има място и в този вид реклама. Рекламата може да бъде качествена и безвкусна. Тя трябва да цели не получаването на бъдещи победи, а на „хвалба” на реалните. Публикувайте реклама на онази победа, с която се гордеете. Не унижавайте експертите, като ги наричате „познавачи, най-уважавани” или със сладникави епитети, които експертите ненавиждат. Трябва да се изброяват всички експерти, които са дали победа в класа на вашето куче.
Не трябва да се публикува реклама с молба за бъдеща победа, от типа „трябва още един САС, за да стане шампион”.
Има много кучета, които са минали без реклама. От друга страна, има хора, които дават много реклами, за да „разработят” кучето. Разбира се, те вярват, че рекламата работи.
Ако решите да дадете реклама, основанието трябва да е значително. Не трябва да се дават реклами всяка седмица – 1-2 пъти в месец е напълно достатъчно. На снимките трябва да сте вие и вашето куче.
Всеки път рекламирайте различни победи, но всички обяви трябва да имат еднакъв формат, да се познават. Може да създадете логотип на основание името на кучето.
Един джентълмен винаги слагал шапка а-ла Шерлок Холмс, когато излизал на ринга. На снимките също винаги бил с такава шапка. Много скоро той бил „познаваем”. Вие също може да слагате жилетка или вратовръзка.
Преди голямо шоу не трябва да публикувате снимка, на която експерт е дал победа на вашето куче и отново ще ви съди на това шоу. На експерта няма да му хареса. Никога не публикувайте лоши снимки. Даже, ако това е много важно шоу. Не трябва да се публикува победа R.CAC или второ място. Хората ще запомнят лошите снимки и второстепенните победи. Според мен, по-добре да се публикуват снимки с ВОВ, отколкото с BIG-II.

СЪЗДАВАНЕ НА ИМИДЖ
Ако малко момиченце-хендлар вземе победа за ирландски вълкодав, всички ще говорят за това, т.к. събитието е уникално. Следващият път момичето и кучето ще са „позваеми”. Те ще създадат имидж.
Един хендлер научил кучето си да застава в стойка самостоятелно. Той никога не поставял кучето в механична стойка, макар че тя била присъща на тази порода. Те също станали „познаваеми”, т.к. създали имидж.
Имаше бишон, който много печелеше до голяма степен благодарение на личността си. След всяко изпълнение на gaiting, той започваше да скача, да лае и безумно да маха с опашка.
Много хора го запомниха такъв.

ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА КАМПАНИЯТА
След като сте проучили „пазара” на експерти, много участвате на изложби, придържайте се към тази линия. Следвайте пословицата „Махай се от очите, изтръгвай от сърцето”. Единствената причина за вашето отсъствие на изложбата е, че експертът ненавижда вашето куче.

ПЪТУВАНИЯ
Броят изложби в другите градове и страни ще зависи само от наличието на свободно време и пари, както и цели. Не е тайна, че популярността на кучето в страната ще зависи от изминатите километри.
Ако имате хубаво куче, вие трябва да намирате подходящо шоу (не много далече) практически всяка събота и неделя. Не трябва да препускате в другия край на страната в търсене на победа. Ако кучето е достатъчно хубаво, то трябва да побеждава на всякакво шоу, а не само в ..........

ЗАВЪРШВАНЕ НА КАМПАНИЯТА
Кампанията, обикновено, продължава две години, понякога три, това зависи от породата и качествата на самото куче. Ако за стартът ви е отнел 6-9 месеца, то две години трябва да ви стигнат, за да постигнете целите си, които сте си поставили.
Трябва да знаете кога да спрете. Най-добре на върха на славата, отколкото на залеза й. Собствениците-хендлери понякога попадат в капан, като гонят поредната победа и напълно забравят за кучето. Ако кучето ви е дало сърцето си, помислете, че сте му задължени да излезе достойно от шоу на върха на славата. Кучето ще се запомни като победител, а вие - като добър спортист.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://amstaff.bulgarianforum.net
VESELA
Admin
avatar

Брой мнения : 45
Join date : 26.09.2010
Age : 33
Местожителство : Бургас

ПисанеЗаглавие: Re: ГРАНИЦИТЕ НА ПОБЕДАТА: ТАЙНИТЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО В РИНГА   Вто 22 Ное 2011, 14:14

СЪВЕТИ

ГРУМИНГ

1. Използвайте специални клещи за нокти, когато подрязвате ноктите. Те трябва да са добре наточени. Не използвайте точилото, което често дават като безплатно към инструментите. Много е сложно да се определи до каква степен трябва да се шлифова.
2. Никога не разресвайте суха козина. Винаги овлажнявайте с вода или смес от вода и балсам, който нанасяте на четката. Разресването на суха козина води до това, че краищата „цъфтят”. Дългата козина трябва да се разресва на части, а не да се започне от кожата с едни кичур.
3. Не използвайте сешоар за изсушаване на горния пласт на козината при породи с остра козина и подкосъм (двоен тип козина). Вие ще пресушите козината. Сушете само краката и корема. Никога не сушете козината със струя горещ въздух, използвайте по-хладен въздух.
4. Не втривайте балсама в козината, това може да запуши порите. Използвайте балсам при изплакване.
5. Подстригвайте два дни след къпане, за да виждате как е легнала козината. Преди изложба отново изкъпете кучето и подравнете козината. Кучетата, които участват на изложби трябва да се къпят веднъж седмично. Краката и корема трябва да се мият всеки ден. Това е особено важно да мъжките кучета, които си цапат краката и корема, когато пишкат. На тези места трябва да се слага повече балсам.

ОБЗОР НА СЪВЕТИТЕ ЗА ХЕНДЛИНГ
1. Нанасяйте препарат против дъвчене на ринговия повод. Кучетата дъвчат от скука или когато се опитват да се измъкнат от ситуация, в която са попаднали. Възпитаване на уважение към ринговия повод е най-добрият изход, отколкото всякакви други изкуствени средства.
2. Разходка – това е най-доброто упражнение за кучето, отколкото галопирането, т.к. е контролируемо и при него са задействани същите мускули и модел на движение, както и при изпълнението на gaiting.
3. Някои хора използват пътечки за бягане за трениране на кучето. Бъдете внимателни. Някои кучета ги харесват, някои ги мразят. Последните могат да се наранят. Началото трябва да е бавно и НИКОГА преди пълното съзряване. За начало са напълно достатъчни 2 минути. Ако кучето не възразява, поставете вентилатор пред него, за да си мисли, че разсича вятъра.
4. За да уморите кучето, стойте с него извън ринга много преди вашето излизане. Колко пъти сте виждали стопани, които стоят с кучетата си извън ринга час преди представянето. Това не са онези кучета, които трябва да се успокояват, затова на ринга те изглеждат като мъртво уморени. Макар, че за хиперактивно куче това може да е от полза.
5. Плащайте за съвети. Този, който ви дава съвет, ще се убеди, че наистина сте заинтересувани и ще ви даде правилен съвет.
6. Експертът избира куче в края на представянето, а не в началото. Затова не изисквайте максимално добро представяне в самото начало.
7. За да научите кучето да изпълнява gaiting по модел „то бяга пред вас”, привличайте внимание към предмети отпред: топче, играчка и т.н. Учете кучето да търси скрити предмети, които се намират пред вас. Използвайте командите, например „Търси!” в началото на тренировката за gaiting.
8. Учете кучето да се концентрира върху онези предмети, които вие показвате в ринга. Вие по-късно ще можете да активирате кучето в бойна готовност, само като кажете командата „Виж!”
9. Ако имате възможност, практикувайте навиците за хендлинг върху куче, което не участва на изложба. Ако започнете с младо куче, вземете за помощник по-възрастно куче. Младите кучета не трябва да се учат на лоши навици.
10. Винаги трябва да имате причина за всяко действие в ринга. Използвайте акъла си да пресметнете и предвидите ситуации. Не се суетете. Не правете нищо безцелно и необосновано. Не побърквайте кучето, не му отнемайте интереса към представянето.
11. Не копирайте действията на другите хендлери без причина. Професионалистите, обикновено, имат причини за някои действия с определено куче. Тези действия може да не са подходящи за вашето куче, което ще доведе до загуба. Не попадайте в капана на имитацията.
12. Ако кучето „върви на една страна” при изпълнението на gaiting, когато е отляво, тренирайте го в положение, когато то е отдясно. Понякога кучето се учи да „върви на една страна”, когато гледа хендлера в очакване на лакомство, или ако хендлерът не умее да бяга по права линия. Тогава бягайте покрай ограда, за да няма място кучето „върви на една страна”. Кучето може да „върви на една страна”, ако анатомично не е балансирано. Обикновено, това става, когато ъгълът на задните крака е по-голям от ъгъла на предните. Единственият изход от тази ситуация е да се намери подходяща скорост, при която кучето ще бяга нормално. Експериментирайте.
13. За да накарате кучето да стои право, когато престъпва с крака, лишете го малко от баланс. На кучето няма да хареса чувството на неувереност, затова ще установи твърдо лапите си на място.
14. Да изпълнявате завои на ринга ще ви помогне курса по послушание. Много добри модели на завои.
15. Трябва да виждате дали правилно стои или се движи вашето куче, без да го гледате. Може да се учите да поставяте кучето в стойка с превръзка на очите. След това свалете превръзката и вижте резултата. За да се справите с това, трябва отлично, в подробности да познавате анатомията на кучето. Трябва да чувствате къде са плешките, къде са задните крака и дали предните крака са перпендикулярни на пода.
16. Контролът на главата на кучето ще ви даде възможност да определите центъра на тежестта на кучето, разпределянето на теглото. Пробвайте да държите главата в различни положения. Вижте как това влияе на оставалите части на тялото. Това се отнася и за stacking, и за gaiting.
17. Най-важният момент е презентацията на вашето куче, когато при вас дойде експертът. В този момент кучето трябва да изглежда като съвършенство. Имате няколко секунди, за да създадете впечатление. Дайте всичко от себе си на максимум.
18. Ако кучето винаги тресе глава преди изпълнението на gaiting, духнете му в едното ухо. Обаче, извън ринга трябва да му проверите ушите. Ринговият повод много пречи на кучетата, които имат ушна инфекция. Още една причина може да са възпалени жлези. Много ме учудва фактът, че в представянето участват толкова много кучета с проблеми с гърлото и ушите. Понякога, звукът на верижката просто нервира кучето, обърнете внимание и на това.
19. Много по-просто е да намалите нивото на активност/ентусиазъм, отколкото да го повдигнете. По-лесно е да се успокоят хиперактивните кучета, отколкото да се повдигне настроението на омърлушените, нерешителните кучета. С последните трябва да сте много, много внимателни, за да не пропилеете онези позитивни трохи от представянето.
20. Обикновено, малките на кученца им се гади в транспорт до 8 месеца. Това е свързано с развитието на вътрешното ухо. С времето всичко минава, но понякога кученцата запомнят неприятните усещания от пътуванията. Това, естествено, е лошо за шоу-куче. Затова през периода на развитие на кученцето, пътуванията трябва да са кратки. Пробвайте различни места в колата. На някои им се гади, когато са отпред, на някои – обратното. Понякога помагат домашните средства: малко мед непосредствено преди пътуването. Или дайте две сухи бисквитки с джинджифил. Очевидно, джинджифилът успокоява стомаха.
21. За да не се пързалят лапите по пода, намокрете ги с малко кока-кола, за да лепнат малко към пода. Има специални средства за тази цел, но ако кучето ги оближе, това няма да е добре за стомаха му.
22. За да не диша кучето тежко и често, капнете една капка лимонен сок на езика. Ефектът от лимона ще помогне кучето да си затвори устата за известно време. Обаче, много е жестоко постоянно да се извършва тази процедура в много горещ ден, когато кучето просто трябва да си държи устата отворена.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://amstaff.bulgarianforum.net
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: ГРАНИЦИТЕ НА ПОБЕДАТА: ТАЙНИТЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО В РИНГА   

Върнете се в началото Go down
 
ГРАНИЦИТЕ НА ПОБЕДАТА: ТАЙНИТЕ НА ПРЕДСТАВЯНЕТО В РИНГА
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER :: Галерия :: Изложби-
Идете на: