AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER

ФОРУМ ЗА ПОРОДАТА АМЕРИКАНСКИ СТАФОРДШИР ТЕРИЕР
 
ИндексКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Кучешки грип

Go down 
АвторСъобщение
VESELA
Admin
avatar

Брой мнения : 45
Join date : 26.09.2010
Age : 33
Местожителство : Бургас

ПисанеЗаглавие: Кучешки грип   Нед 11 Дек 2011, 05:51

При провеждане на надбягвания с Хрътки през януари 2004г. е избухнал кучешки грип във Флорида, САЩ. Там се намира и първото признато огнище в света за това вирусно заболяване. От юни до август на 2004г. огнища на респираторни заболявания са докладвани в шест други щата (Алабама, Арканзас, Флорида, Канзас, щата Тексас, и Западна Вирджиния). Между януари и май на 2005 възникнали огнища в още 11 щата (Аризона, Арканзас, Колорадо, Флорида, Айова, Канзас, Масачузетс, Роуд Айлънд, Тексас, Западна Вирджиния, и Уисконсин).
Инфекция е била потвърдена и при кучета домашни любимци в Калифорния, Кънектикът, Флорида, Джорджия, Масачузетс, Северна Каролина, Ню Джърси, Ню Йорк, Охайо, Орегон, Пенсилвания, Вашингтон. Инфлуенца вирусът е наблюдаван и при животни в приюти, хуманни общества, спасителни групи, магазини за домашни любимци, в развъдници и ветеринарни клиники. В България заболяването не е рядкост. Все по-често с изследвания се установява CIV (Canine Infuenca Virus) в случаи, при които клиничните признаци (кашлица) ни подвеждат към диагноза - Kennel Cough (т.нар. кучешка кашлица).

Какво представлява Инфлуенца вирусът?
Това е силно заразна респираторна инфекция при кучета, причинена от вируса CIV. В последните години се установява тясна връзка между този вирус и вирусите, които причиняват конски и птичи грип. Има основание да се смята, че конският и птичият грипен вирус мутират и именно те са предшествениците на кучешката инфлуенца /Canine Influenca Virus - CIV/.

Има два клинични синдрома при заразените кучета:
• При кучета с леката форма на CIV се наблюдава мека и влажна кашлица, която продължава от 10 до 30 дни. Някои животни имат суха кашлица, подобна на тази, причинена от комплекса Bordetella bronchiseptica / Parainfluenza (аденовирус). Поради тази причина инфекцията, причинена от кучешкия грипен вирус често е погрешно диагностицирана като Kennel cough (т.нар. кучешка кашлица). Кучета с лека форма на грип често имат носни изтечения, които обикновено са предизвикани от вторична бактериална инфекция.
• Кучетата с тежка форма на CIV развиват треска с висока температура (40- 41ºC) и клинични признаци на пневмония - коремно и затруднено дишане. Пневмонията също може да се усложни от вторична бактериална инфекция.

Има ли смъртност
Тъй като това е малко позната болест в България, почти всички кучета, независимо от порода и възраст са податливи към този вирус и нямат имунитет за него. На практика всички животни, които са били в контакт с инфекцията, се заразят и почти 80% показват клинични признаци на заболяването.
За щастие по-често се среща леката форма на инфекцията.
Фатални случаи на пневмония в резултат на заразяване с Инфлуенца са регистрирани, но за щастие процентът на смъртност е нисък за сега (5 - 8%).

Заразяване
Собствениците на кучета трябва да са наясно, че всяка ситуация, при която има събиране на повече животни заедно, увеличава риска от разпространението на различни болести. Ако кучето Ви е участвало в изложби, спортни и други дейности, било е в контакт с други животни, трябва да наблюдавате неговото здравословно състояние и да бъдете осведомени дали някои от участвалите кучета в тази дейност е имало проблем с респираторни заболявания. Когато Ви се наложи да оставите Вашето куче в хотел, клиника или развъдник, информирайте се дали там имат план за изолиране на кучета, които развиват дихателни заболявания, а също така дали уведомяват собствениците, че техните кучета са били в контакт със заразата.
Кучешкият грипен вирус може да се разпространи чрез директен контакт с респираторни секрети от заразени кучета и чрез контакт със заразени неодушевени предмети. Затова собствениците на кучета, чиито любимци имат кашлица или други признаци на респираторно заболяване, не трябва да участват в дейности или да водят своите кучета на места, където други такива могат да бъдат изложени на вируса.

Диагноза
За откриване на вируси в секретите от дихателната система на болни животни, е удачно използване на бързите диагностични тестове на Anigen Animal Genetics INC. Tози метод на диагноза може да бъде извършен и от Вашият ветеринарен лекар за 10 минути с помоща на следните тестове.
Вирусът може да бъде открит до 6 ден след заразяване с теста CIV Ag, a aнтитела срещу грипния вирус могат да бъдат открити още на 7 ден след появата на клиничните признаци – CIV Ab.
Много подходящ е тестът CIRD-3 Ag които ни подсигурява диференциална диагноза между гана, аденовирус (причиняващ кучешката кашлица) и кучешки грип.
Диагнозата може да бъде потвърдена и чрез серологични тестове.
Други диагностични възможности за кучета, които са починали от пневмония, са вирусна култура и полимеразна верижна реакция (PCR анализ), като се използва прясна белодробна и трахеална тъкан (не формалинзирана, консервирана или замразена).

Профилактика
Добри практики за контрол на инфекции могат да намалят този риска от заразяване. По време на ширеща се инфекция се препоръчва избягването на контакт с други животни или посещения на паркове, развъдници, изложби и др.
Облеклата, клетките, повърхностите и ръцете трябва да бъдат почистени и дезинфекцирани след контакт със заразени животни, за да се предотврати предаването на инфекцията.

Ако кучето Ви има кашлица, посетете Вашия ветеринарен лекар, за да може да бъде прегледано кучето и да се постави диагноза.
Курса на лечение може да включва прием на течности венозно, в случай, че кучето Ви се е дехидратирало, и антимикробна терапия за борба с вторични бактериални инфекции.


Най-добрият начин да бъдат предотвратени вирусни заболявания обикновено е чрез ваксиниране. За съжаление до момента няма разработена ваксина за защита срещу кучешки грип.
Ваксинирането срещу други инфекциозни заболявания, причиняващи дихателни затруднения, може да помогне за предотвратяване на други респираторни патогени от страна на вторични инфекции на дихателните пътища. Ваксинацията срещу тези патогени, може да помогне за отличаването на кучешкия грип от другите респираторни заболявания. Поради тези причини Вашият ветеринарен лекар трябва да определи кои са необходимите ваксинации, въз основа на рисковете и ползите и да ги направи най-малко 2 седмици преди планираното посещение на кучето в развъдник, ветеринарна клиника, центрове за дневни грижи на кучета, обучение или паркове.
Кучета, допуснати до домовете, задължително трябва да бъдат ваксинирани.

Рутинните предпазни мерки за контрол на инфекции са от изключително значение за предотвратяване на разпространението на вирусните заболявания. Кучешкият грипен вирус може да бъде унищожен от често използвани дезинфектанти (напр. четвъртични амониеви съединения и белина при разреждане 1 до 30).

В развъдници, ветеринарни клиники, приюти и центри за дневни грижи за кучета трябва да бъдат определени протоколи за почистване и дезинфекция на клетки, предмети, купички за вода и храна, и други повърхности в досег с животните.
Персоналът, работещ в съоръжението и грижещ се за животните, трябва да бъде обучен как да процедира със заразени животни. Ако при едно куче респираторните признаци са налице, членовете на персонала трябва да се информират кога животното е било в контакт с други животни в хотели, клиники, на обучение, изложби и др., където вероято е станало заразяването му с кучешки грип или кучешка кашлица. Кучето трябва да бъде внесено директно в отделно помещение, което е предназначено за такива цели. Не трябва да бъде разрешено да влезе в чакалня или други места, където податливи кучета могат да присъстват и да се заразят.

Кучета със съмнения за CIV, открит след влизане в съоръжението трябва да бъдат изолирани и да се лекуват от ветеринарен лекар. Протоколът за изолация трябва да бъде стриктно приложен за кучета показващи признаци на респираторно заболяване, включително носенето на ръкавици за еднократна употреба за персонал, който борави със заразените кучета или почиства замърсените клетки. Дихателни заболявания, които се считат за типични в определени съоръжения, трябва да бъдат разследвани с представяне на съответни диагностични проби.

Лечение
Както при всяко заболяване, причинено от вирус, лечението и тук е до голяма степен поддържащо. Добри условия на живот, грижи и подходящо хранене подпомагат кучетата в изграждането на ефективен имунитет. В по-умерена форма на болестта, гъстите зелени ностни изтечения, които са в резултат на вторична бактериална инфекция, обикновено отзвучават бързо след лечение с широкоспектърни антибиотици.
При по-тежки форми - пневмония, причинена от бактериални инфекции - най-добре повлиява хидратацията (перорално, подкожно, понякога интравенозно) и широкоспектърна антимикробна терапия.

Опасност от предаване на грипен вирус
Няма данни за предаване на кучешки грипен вирус от кучета на хора. Въпреки това, поради опасения за болестите, които се предават, като цяло може да бъде разумно малки деца, възрастни хора, бременни жени и имунокомпрометирани лица да избягват контакт с болни животни.

Персонал, работещ в развъдници, ветеринарни клиники, приюти и други по невнимание може да предаде вируса на податливи кучета поради не добра хигиена и лош контрол на практиките при инфекциозни заболявания. За да се предотврати разпространението на грипен вирус, гледачите трябва да вземат следните предпазни мерки:
• Измиване на ръцете със сапун и вода
 преди и след всяка обработка на животните,
 след влизането в контакт с животните, слюнка, урина, изпражнения или кръв
 след почистване на клетките
 преди почивка, влизане и излизане от обекта
 преди и след използване на тоалетната

• Да се ползват еднократни манти и ръкавици, когато се борави с болни животни или се почистват клетките.
• Отделяне на новопристигналите животни от такива, които са били настанени преди една седмица или повече.
• Рутинно наблюдение на животните за признаци на заболяването. Отделяйте болните животни от здравите, особено когато има наличие на признаци на респираторно заболяване.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://amstaff.bulgarianforum.net
 
Кучешки грип
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER :: Общ форум :: Здраве-
Идете на: